nlc.hu
Életmód
Könnyel tölthető okos kontaktlencse

Könnyel is tölthető lesz az okos kontaktlencse

Az okos kontaktlencse szingapúri kutatók találmánya, sokak életét megkönnyítheti.

A szingapúri Műszaki Egyetem kutatói olyan, fél milliméter vastagságú okos kontaktlencse fejlesztésén dolgoznak, amibe egy 0,2 mm vastagságú akkumulátort is sikerült integrálniuk. A feladat nem volt könnyű, hiszen a mini akkunak egyszerre kell vékonynak, rugalmasnak és biztonságosnak lennie – írja a CNBC.

A glükózzal bevont akkumulátor töltése

sóoldat révén történik, többféle táplehetőséggel: az akku tölthető hálózatról, illetve kémiai módszerrel is. Sóoldatba mártva a glükózréteg reakcióba lép a nátrium-, valamint kloridionokkal, töltve a telepet. Nyolcórányi kémiai töltés 80 százalékos töltöttségre elég, ami pár órán át üzemelteti az okos kontaktlencse áramköreit. Mivel a könny glükózt is tartalmaz, ugyancsak alkalmas az okos kontaktlencse akkumulátorának töltésére. Így tehát

 

sírással is tölthető a lencse akkumulátora.

A különleges akku jelenlegi fejlettségi szintjén 0,3–0,6 voltot tud előállítani, az AA-s illetve AAA-s ceruzaelem 1,5 voltjával szemben, ami további fejlesztést tesz szükségessé – szóval a boltokban még jó ideig nem fogunk találkozni ezzel a találmánnyal. A lencse a vércukorszint ellenőrzésére is képes lesz a kutatók szerint, ám az egyelőre nem ismert, hogy mikor jelenhet meg az eszköz a gyakorlatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top