nlc.hu
Életmód
Kutatók szerint segíthet a fogyásban az olívabogyó

Kutatók szerint segíthet a fogyásban az olívabogyó

Az olívabogyó fontos szerepet tölthet be a fogyásban egy új kutatás szerint. Az elhízott, cukorbeteg egerek jelentős javulást mutattak az olajbogyó vegyületének hatására.

Egy új kutatás szerint az olajbogyóban található elenolsav nevű vegyület csökkentheti a vércukorszintet és elősegítheti a fogyást. A Virginia Tech kutatócsoportja Dongmin Liu vezetésével felfedezte, hogy elhízott, cukorbeteg egerek, akik elenolsavat kaptak, egy hét alatt jelentős súlycsökkenést és jobb vércukorszint-szabályozást mutattak. 

Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésére szolgáló jelenlegi gyógyszerek gyakran drágák és hosszú távon nem mindig biztonságosak. Ezért a kutatók célja egy olcsóbb és biztonságosabb megoldás kifejlesztése volt. Korábban olyan természetes vegyületeket kerestek, amelyek hatással vannak a hasnyálmirigy, az izom, a zsírszövet és a máj anyagcseréjére, de mivel ezek biohasznosulása alacsony, inkább a bél hormontermelésére koncentráltak.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

A vizsgálat során az elenolsavat kapó egerek jelentős javulást mutattak metabolikus egészségükben, csökkent az elhízásuk és vércukorszintjük hasonlóvá vált az egészséges egerekéhez. A kutatók most azt vizsgálják, hogyan szívódik fel és metabolizálódik az elenolsav a testben, hogy jobban megértsék a vegyület biztonságosságát a jövőbeli klinikai vizsgálatokhoz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top