Hogyan ne válj el a férjedtől a nyaralás alatt?

K.G. | 2024. Július 14.
A közös nyaralás gyilkos lehet egy párkapcsolatban, de a pszichológus szerint egy kis előre tervezéssel kihúzhatjuk a méregfogát.

Alig várjuk a nyaralást, szükségünk van rá, pihenni akarunk, és nyilván mindezt a párunkkal képzeljük el. A fejünkben csupa móka és kacagás az a két hét szabadság együtt, kettesben, vagy a családdal, de aztán beüt a valóság és rossz vége is lehet a közös vakációnak.

Carolyn Sharp, párkapcsolati szakértő és pszichoterapeuta szerint gyakran előfordul, hogy a párok elégedetlenül térnek haza a nyaralásból, mert az utazás, amelynek szórakoztatónak kellett volna lennie, végül katasztrófába torkollott. Senki sem érezte jól magát, az egyik több energiát fektetett a közös programokba, míg a másik bosszankodott. A szakember erre egy elég egyszerű megoldást javasol.

A tervezés

„Az igazság az, hogy a párok inkább reaktívak, mint proaktívak a nyaralások és a kapcsolatuk tervezésében – írja a pszichoterapeuta. – Feltételezéseik vannak az utazással kapcsolatban, vagy a pár egyik tagja vezeti az egész tervet, ami miatt neheztelés születhet mindkét félben. Ezzel a megközelítéssel problémákat okozunk magunknak – olyan problémákat, amelyek teljesen elkerülhetőek lennének!”

Sharp szerint a boldog közös nyaralás egyik kulcsa az, hogy beszélgessünk a vakációról, az elvárásainkról, reményeinkről és az igényeinkről. Készítsünk tervet és tudassuk a párunkkal, hogy támogatjuk az elképzeléseit a pihenésről, ugyanis akár ezek az elképzelések is különbözhetnek annyira, hogy ha nem kommunikálunk róluk, akkor feszültséget okozhatnak a kapcsolatban. Különbözőségek lehetnek például:

Nincs egy helyes és egy helytelen módja a nyaralásnak. Mégis, előfordul, hogy csak akkor döbbenünk rá ezekre a különbségekre, amikor már a kielégítetlen remények és szükségletek miatti vita kellős közepén vagyunk. Ritkán fordítunk időt arra, hogy megbeszéljük a szabadidőnkkel kapcsolatos szükségleteinket és vágyainkat egymással, pedig ez elejét vehetné rengeteg konfliktusnak.

Forrás: Getty Images

A stressz

Emellett maga az utazás is kihívást jelenthet és kimerítő lehet, és mindannyiunknak megvan a maga módja arra, hogy átvészeljük a forgalomban és a repülőtereken a bosszantó részeket. A távol töltött idő tele lehet eltérő igényekkel és reményekkel, és azzal a problémával, hogy megrekedünk az otthoni viselkedésünkben.

Szánj időt arra, hogy megbeszéld a pároddal a nyaralás körüli stresszt. Éreztek stresszt, bánatot, aggodalmat vagy frusztrációt, amikor a közelgő utazásokra gondoltok?

Ez remek alkalom arra is, hogy gyakoroljátok ítélkezés nélkül egymás meghallgatását. A nyaralás körüli stresszről beszélgetés közelebb hoz egymáshoz, és zökkenőmentesebb lesz az együttlét, mert amint egy konfliktusos helyzetbe kerültök, bevillanhat, hogy erről már beszéltetek, és meg tudjátok együtt oldani. Építsetek ebből új szokást, és figyeljétek, ahogy ez támogatja a kapcsolatotokat. Ezáltal nemcsak jobban fogjátok érezni magatokat együtt a nyaralás során, de a párkapcsolat is egészségesebbé és erősebbé válhat ennek a gyakorlatnak köszönhetően.

3 tipp

  1. Kommunikáljátok egymás felé az elvárásokat! Beszéld meg a pároddal előre a nyaralással kapcsolatos reményeidet, hogy milyen pihenésre vágysz. Ez segít megelőzni a félreértéseket.
  2. Tervezzétek meg együtt a nyaralást! Készítsetek egy olyan tervet, amely figyelembe veszi mindkettőtök igényeit. Akár arról van szó, hogy mennyi ideig maradjatok egy kertipartin, akár arról, hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni a láblógatás és városnézés között, a közös tervezés egységet teremt és megelőzi a konfliktusokat.
  3. Nyaralás alatt is egyeztessetek! A nyaralás alatt is maradjatok folyamatos kommunikációban arról, hogy érzitek magatokat, mit szeretnétek máshogy, hogyan kellene igazítani a terveken ahhoz, hogy mindenkinek megfelelő legyen a közös vakáció. Az előretervezéssel és a kommunikációval olyan nyaralást teremthettek, amilyenre mindkettőtöknek szüksége van.

Via

Exit mobile version