nlc.hu
Baba

Tanácsok nyaraláshoz kisgyerekkel

Nyaralás egy dackorszakos gyerekkel – idegösszeomlás nélkül!

Ha nyaralni indulsz egy dackorszakos gyerekkel, akkor van pár jó tanácsunk, hogy ne érjetek haza megtépázott idegekkel a családi vakáció után.

A kétéves gyerekek nagyon cukik, de azért ne felejtsük el, hogy valahol eddigre már beindul a dackorszak, úgyhogy a cukiságuk ellenére nagyon nehéz velük jól kijönni. Nem véletlenül tartunk kicsit a családi nyaralásról, amikor kicsi gyerekekkel megyünk, hiszen velük aztán tényleg csupa meglepetés az élet: amikor épp nem önveszélyes mutatványokkal hozzák ránk a frászt, akkor csak simán kikészítenek a hisztikkel.

Az első és legjobb tanács talán az, hogy jobb úgy elindulni, hogy nem tervezünk semmi konkrétat, és úgy általában egyáltalán nem is nyaralásként gondolunk arra az egy-két hétre, amikor elutazunk családilag, így az elvárásaink sem lesznek olyan magasan, hogy túl nagyot zuhanjunk lelkileg. Emellett még Jill Ceder pszichoterapeuta tanácsait is érdemes megfontolni, hogy ne idegösszeomlással végződjön a vakáció.

Válaszd ki okosan a helyszínt!

A kisgyerekkor merőben más, mint amikor még babaként lehetett tologatni a babakocsiban a gyereket. Vagy hordozóban menni vele világgá és ülni az étteremben nyugalomban az alvásideje alatt. Amikor egy kétéves örökmozgó mellett kell nyaralni, akkor a gyerekhez kell igazítani a családot, hogy ne törjön ki a botrány minden második percben. Ezért is inkább a vízparti, rugalmasabb nyaralás való ilyenkor a családnak, nem annyira a városnézés és új földrészek felfedezése. A legtöbb kisgyerek szeret a homokban játszani és a vízben csobbanni – ráadásul a víz segít lefárasztani a gyereket, így jobban is fog aludni az idegen környezet ellenére.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az alvás mindenek felett!

Ha kisgyerekkel nyaralsz, akkor az első szempont a szállás foglalásakor az legyen, hogy hol tudod majd altatni. Nem jó ötlet egy szobában lenni az egész családnak, mert jó eséllyel nem akartok csendben, sötétben ülni a gyerek mellett, amikor este nyolckor lerakjátok aludni. Egy legalább kétszobás apartman ezért jobb megoldás, mint mondjuk egy szállodai szoba, hogy legyen hely külön elaltatni a gyereket. Ami még hasznos tanács a szállásfoglaláskor, hogy erkély, terasz is tartozzon a szálláshoz, mert a gyerek délutáni és esti alvásakor nem hagyhatjátok magára, így jól fog jönni egy talpalatnyi szabadtér, ahol pihenhettek az alvásidőben, és élvezhetitek a jó időt.

Tartsd a rutint!

Ha pedig már a szobában töltött időről beszélünk: ne borítsd fel a gyerek rutinját és ne rúgd fel az összes nevelési elvedet abban a pár hétben, amíg nyaralni vagytok, mert utána nagyon nehéz lesz helyreállítani a rendet. Ráadásul még azzal is járhat a rutin felborulása egy két-hároméves gyereknél, hogy extrán hisztis lesz, márpedig nem akarod a nyaralást a gyerek ordításával tölteni. Hagyd, hogy aludjon napközben a megszokott idejében, még akkor is, ha emiatt egy programról esetleg le kell mondanod, és ne tologasd az étkezéseit vagy esti altatását sem, ha egy mód van rá, mert a kisgyerekek nagyon érzékenyen reagálhatnak, ha felborul a napirendjük. Ne a rutint igazítsd a nyaraláshoz, hanem a nyaralást a gyerek rutinjához, hidd el, mindenki jobban jár így.

Ne kínozd magad éttermekben!

A kisgyerekek és az elegáns éttermek nem a legjobb kombinációk, de ettől még a család minden tagjának ennie kell. Néhány estére tervezhetsz családbarát éttermeket, ahol a gyerekeknek biztosítanak kreatív játszósarkot vagy csak egy doboz zsírkrétát és papírt, illetve elérhető gyerekmenü is a jó öreg sajtos tésztával. Más estéken pedig kérheted elvitelre az ételt a különlegesebb éttermekből, hogy ki tudjátok próbálni a helyi finomságokat konfliktusok nélkül. Rendezhetsz pikniket a szálláshoz közeli parkban például, így lesz az egész család számára szórakoztató és kötetlen az étkezés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top