nlc.hu
Életmód
A légkondi egészségügyi hatásai

4 egészségügyi gond, amit a légkondi okozhat

A kánikulában a légkondi a legjobb barátunk – de sajnos ez a barát képes hátba támadni, ugyanis számos egészségügyi kockázattal is jár.

Kegyetlen hőség van, amiben csak akkor mondhatjuk szerencsésnek magunkat, ha van a környezetünkben légkondicionáló. Igazi mentsvár ez, ami pajzsként szolgál a fenyegetően növekvő hőhullámok ellen. Valóban nagyon jó érzés belépni egy légkondis helységbe, a munkát, de még az alvást is segíti. Csakhogy a légkondi kétélű fegyver tud lenni. Ha reggel-este bekapcsolva hagyod (vagy akárcsak légkondi mellett alszol), az potenciális egészségügyi gondokat okozhat.

Légúti megbetegedések

A légkondi által generált hideg levegő irritálhatja a légutakat, olyan tüneteket okozva, mint a köhögés, nehézlégzés, szorító érzés a mellkasban, vagy légszomj. Ezeket elsősorban a hideg levegőre érzékenyek, illetve azok tapasztalhatják, akik már meglévő légúti problémákkal küzdenek (mint az allergiások vagy az asztmások). Segíthet a dolgon, ha közepes fokozaton használod a klímát. Illetve az, ha rendszeresen tisztítod. Ha ez ugyanis elmarad, a berendezés keringetheti az allergéneket és a levegőben terjedő szennyező anyagokat, ami ronthat a légúti tüneteket.

légkondi

Fotó: AndreyPopov/Getty Images

Mindent szárít

A klímaberendezés alapvetően csökkenti a páratartalmat, ami nemcsak a levegőt szárítja. A torok, bőr és a szem is megszenvedheti a nedvességcsökkenést. A légkondi által fújt hideg viszkető, hámló, száraz bőrhöz vezethet. Ugyanígy dehidratálttá válhatnak a hangszálaid is, amitől be fogsz rekedni. A száraz, hideg levegőnek hosszútávon kitett szemek pedig kipirosodhatnak, viszkethetnek, és akár homályos látás is előfordulhat.

Érdemes párologtatót használni a szobában, ahol klíma mellett alszol, hogy a levegő nedvességtartalmát szabályozni tudd. Lefekvés előtt hidratáld testápolóval a bőröd, a szemed pedig szemcseppel nedvesítheted.

Izommerevség és fájdalom

Ha a tested sokáig van kitéve a hidegnek, az az izmok összehúzódását okozhatja, amitől kellemetlenül merevnek érzed magad. De nemcsak az izmokra van hatással a légkondi levegője, hanem az ízületekre is. Különösen azok érezhetnek fájdalmat, akik eleve küszködnek az ízületeikkel, mert például artritiszük van. Amennyiben éjszaka, alváshoz használod a klímát, mindenképpen takarózz be, hogy semmiképp se fázz. Emellett nem rossz ötlet nyújtással kezdeni és zárni a napot, hogy csökkentsd a légkondi izmokra és ízületekre gyakorolt káros hatását.

Gyengíti az immunrendszert

Amikor egész nap a klíma alatt ülsz, az növelheti a légúti fertőzések kockázatát, mivel a hideg levegő gyengítheti a szervezet immunválaszát, és érzékenyebbé tehet minket a vírusos és bakteriális fertőzésekre. Amikor hosszútávon vagy kitéve a hidegnek, akkor az az orrjáratokban és a felső légutakban is összehúzhatja az ereket, csökkentve a szervezet kórokozók és vírusok elleni védekezési képességét.

Hogy még véletlenül se betegedj meg, mindig engedj be friss levegőt a helységbe, és ne csak a légkondira támaszkodj. A megfelelő szellőztetés ugyanis biztosítja a levegőben terjedő kórokozók terjedésének minimalizálást.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top