nlc.hu
Életmód
Autó ablakának szakszerű betörése

Életmentő tipp: Így törd be az autó ablakát, ha menteni kell!

A tűző napon pillanatok alatt felforr egy autó utastere. Ha valaki bent ragadt, azonnal cselekedni kell, akár az autóüveg betörésével. Életmentés, de hogyan?

Egy zárt autó utastere még alacsonyabb külső hőmérséklet esetén is villámgyorsan életveszélyes hőfokra melegedhet. Ilyenkor borítékolható a hőguta, amit szédülés, hányinger, fejfájás, gyors pulzus, végső esetben eszméletvesztés vagy halál jelez. Az állatok még érzékenyebbek a hőre, mivel nem tudnak úgy izzadni, mint az emberek, így gyorsabban túlhevülnek – írja a Vezess.

Életmentő tipp: Így törd be az autó ablakát, ha menteni kell!

Ha élőlény rekedt egy napon parkoló autóban, azonnali életmentés szükséges, ami leginkább az autóüveg betörését jelenti.

Így kell betörni az ablakot biztonságosan:

  • Ne próbálkozzunk a szélvédővel! Az első szélvédőben található fólia miatt az rendkívül erős, és nehéz betörni, de még ha be is reped, nehéz lyukat ütni rajta.
  • A sötétített, fóliázott oldalablakok általában erősebbek, mint a bevonat nélküli ablakok.
  • Megfelelő eszköz! Egy kemény és hegyes tárgy, például egy kő, alkalmas lehet az oldalablak betörésére.
  • Mindig azt az ablakot törjük be, ami a legtávolabb van az utastól, hogy elkerüljük a sérüléseket.
  • Védjük magunkat! A segítő tekerje be a kezét valamivel, például egy ruhadarabbal vagy törölközővel, hogy az üvegszilánkok megvágják. 

A tanácsok betartásával növelhetjük annak esélyét, hogy

gyorsan és biztonságosan tudjunk segíteni

a hőgutától vagy hőstressztől szenvedő emberen vagy állaton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top