nlc.hu
Életmód
A. Tibor jászberényi gyerekbántalmazó karateedző

„Több gyerek életébe nem tud már belerondítani” – rémes sztorik a jászberényi karateedzőről

Egyik tanítványa sem tartja őszintének a hétéves kisfiút felrúgó A. Tibor bocsánatkérését.

A szadista jászberényi karateedző, A. Tibor négy volt tanítványa nyilatkozott arról az rtl-nek, miket éltek át gyerekként a gyerekbántalmazással lebukott, Novák Katalin által korábban kitüntetett A. karateedzésein.

Az rtl kérdéseire írásban válaszoló négy, felnőtt férfi és nő még gyerekként járt az A. Tibor nevével fémjelzett jászberényi harcművész-egyesületbe; volt, aki több mint 10 évig. Mindannyian borzongva gondolnak vissza arra az időszakra, amit A. Tibor keze alatt töltöttek.

Az edző rendszeresen agresszív volt az edzéseken.

Rengetegszer kaptak büntetést, ha valamit elrontottak, ezért sokszor sírva és félve mentek edzésre, de otthon nem mertek a karateedző viselt dolgairól beszélni. A Szolnoki Kalandparkban készült szadista videóról egyikük elmondta:

„Amikor először láttam a felvételt, nem lehetett tudni, hogy ki van rajta, de a mozgásból és a módszerből éreztem, hogy ismerem az illetőt, mert láttam már ilyet”.

Egy másik tanítvány a videón látható mozdulatot az edzéseken is sokszor látta. Azt állította,

A. Tibor „begyakorolt” mozdulatokkal büntette a fiatal fiút.

Az edzéseken A. Tibor a beszámolók szerint rendszeresen alkalmazott testi fenyítést. Több volt tanítvány, akivel az rtl.hu beszélt, megerősítette, hogy a „Comb vagy gyomor?” kérdés valóban gyakran hangzott el a teremben, és az edző a választól függetlenül sújtott le.

„Több gyerek életébe nem tud már belerondítani” – rémes sztorik a jászberényi karateedzőről

Az egyik tanítvány borzasztó példát hozott A. módszereire.

„Edzés közben maga alá fordult a lábujjam, szörnyen fájt ott edzésen is, és utána hetekig. Amikor az eset történt, odamentem a szenszeihez, hogy szóljak, mennyire fáj, és megkérdezzem, szerinte mit csináljak vele. Megkérdezte, »melyik fáj?«. Mutattam, hogy a bal lábamon a lábujjak, erre olyan erővel csapott rá, hogy már nemcsak a lábujjak, de az egész lábfejem sajgott. Bicegve csináltam végig az edzést, könnyek között, mert nem akartam súlyosabb büntetést kapni.”

Egy másik tanítvány pedig egy olyan edzésről mesélt,

ahol új tagokkal kellett küzdeniük: „Össze kerültem egy újonccal (…) Véletlenül a fiú az egyik rúgásomba belefordult, és orron találtam. Az edző a rá nem jellemző módon odament hozzá, és pátyolgatni kezdte. Én sűrűn elnézést kértem a fiútól, mert nem akartam bántani.

A. Tibor rám se nézett, csak egy jokogerivel (oldalirányú rúgással) elrúgott. Gyomorszájon talált, és elég messzire repültem (gyerekszemmel legalábbis mindenképp). A földön fekve alig bírtam lélegezni, mert beszorult a levegő a mellkasomba. Ekkor fölém állt, és elkezdett üvölteni.”

Több tanítvány szerint az ilyenfajta fenyítés és büntetési módszerek az edző rendszeres eszköztárához tartoztak. A tanítványok egyike szerint: „Erődemonstráció, megfélemlítés. És mindezt úgy, hogy a tanonc érezte magát hibásnak. Sosem gondoltam, hogy nem normális, ami történik körülöttünk a dódzsóban, azt gondoltam, ez az út ahhoz, hogy erős és kemény karatés legyek.”

Az edző bocsánatkéréséről mindannyian azt írták, hogy nem tartják őszintének. Szerintük azért fogalmazta meg A. Tibor, mert a felvétel nyilvánosságra került. Ugyanis tőlük sohasem kért bocsánatot az elszenvedett lelki és fizikai sérülésekért.

„Soha nem fogja megbánni, amiket tett.

Csak azt bánja, hogy most nem tagadhatja le a tettét. Próbálja magát védeni, mert a több évtizedes kegyetlenkedése végre nyilvánosság elé került” – írta egyik áldozata, aki reméli, hogy ezután A. Tibor „több gyerek életébe nem tud már belerondítani”.

„Mi nem tudtunk tenni ez ellen semmit a múltban, nem volt okostelefon, és nem készültek ilyen felvételek. Nagy kő esett le a szívemről, amikor megszabadultam a dódzsótól. Évekig azt gondoltam, a társaim magatartásával volt a baj, és azért szorongtam ott. Később, amikor velük újra összesodort az élet, már körvonalazódott bennem, hogy egyedül A. Tibor volt az, aki miatt ilyen negatív érzések maradtak számomra a karatéból” – írta az egyik tanítvány. 

A Spanyolországban nyaralgató A. Tibor

szombaton nyilatkozott az RTL Híradónak és minden ellene felhozott vádat tagadott.  Azt állítja, hogy

nem bántotta a tanítványait, hanem a harcművészeti szellemiségnek megfelelő módon, sportszakmailag és pedagógiailag helyes módon tanítja őket.

Ebben természetes módon nem lehet elkerülni különféle ütések, rúgások becsapódását az edzőteremben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top