nlc.hu
Életmód
Kásler Miklós véleménye a klímás kórházakról

Kásler Miklós 30 éve is 50 fokban műtött, de miért kell ezt most is elfogadni?

Örüljünk neki, hogy pont olyan szuper az egészségügyi ellátás, mint 30 éve...
Kásler Miklós és Prof. Dr. Horváth Ildikó 2019-ben.

Mindenki kapaszkodjon meg, mert Kásler Miklós felszállt a “bezzeg az én időmben” vonatra. Idézzük az egykori minisztert, aki korábban az egészségügyért, és emberi erőforrásokért is felelt:

30 évvel ezelőtt én 50 fokos műtőkben végeztem 10-12 órás műtéteket. Lehetséges volt, mert életmentő volt. Most ugyanez a helyzet.

A fenti sorokat az RTL Híradó riporterének mondta Kásler, akitől azt kérdezték, mit gondol arról, hogy egymás után romlanak el a kánikulában a magyar kórházak légkondicionálói. A riporter hozzátette azt is, hogy a kialakult helyzet miatt, (érthetően – a szerk.)  sok helyen műtéteket halasztanak el, máshol pedig, 35 fokos, klíma nélküli kórtermekben gyógyulnának gyerekek. Kásler egyébként azt is elmondta, “hogy bár van véleménye a helyzetről, az újságírók inkább járjanak utána az egészségügy működési feltételrendszeréről szóló dokumentumoknak” – írja a Telex.

Teljesen mindegy, hogy valaki mit gondol a világról. Mindegy, hogy konzervatív, vagy inkább liberális, mindegy az is, hogy görög-katolikus, vagy buddhista. Azt hiszem egyetértünk abban, hogy az egyébként is valamilyen betegséggel küzdő embereket, nem tesszük ki további szenvedésnek.

Ráadásul az egészségügyi dolgozók is emberek. Mindenkinek rossz 35, vagy éppen 45 fokban dolgozni. Nehéz a földön kapálónak, nehéz a postásnak, ahogyan nehéz az orvosoknak is, akik még a betegeik életéért is felelnek. 

A klíma NEM luxus. 2024-ben a működő légkondicionáló berendezéseknek alapnak kellene lennie olyan intézményekben, mint:

  • a kórházak
  • a szakrendelők, orvosi rendelők
  • a szociális intézmények
  • okmányirodák stb.

Azért mert 30 évvel ezelőtt még erre nem volt lehetőség, és Kásler doktor 50 fokos műtőben kényszerült operálni, még nem jelenti azt, hogy most is így kell történnie. Azt mondja, hogy “mert életmentő volt”, biztos vagyok benne, hogy életmentő esetben pont így járnak el most is az orvosok.

De, ha van mód, hogy ezt megkönnyítsük, miért ne tennénk meg? Igaz, ahhoz költeni kell. De, hogyan akarjuk így az egészségügyi dolgozókat itthon tartani? Mert a megbecsülés része az is, hogy modern körülmények között dolgozhat valaki. A kórházi fertőzésekről, a betegek “kényelméről”, a gyógyulási folyamat gyorsaságáról még nem is beszéltünk. Mert bár bölcsész vagyok, feltételezem sokkal több a fertőzés lehetősége, ha szaunában operálják az embert.

Alig pár napja volt csak, hogy az egyik budapesti gyermekkórház nyilvános Facebook posztban kért segítséget, mert a forróság miatt nem tudnak operálni. Klíma meg nem volt. És lássuk be egy felnőtt ember szenvedést is szörnyű végignézni, de egy gyermekét talán százszor is nehezebb. És civileknek kellett összefogni, hogy valami változzon! Igen, tudom, hogy később a Fradi és a Református Egyház is fedezte a 10 milliós kiadást, de miért is kellett odáig eljutni, hogy könyörögjön egy intézmény?  Megjegyzem, már 2019-ben is sorra olyan hírek érkezetek az intézményekből (például a Kútvölgyi Kórházból, a Jahn Ferenc és a Szent Imre Kórházból, továbbá a pécsi egyetemi és az ajkai kórházból), hogy a 35 fok feletti klímában, nem lehet biztonságosan műteni.

Akkor, amikor egyébként is olyan műtéti várólisták vannak, hogy az ember sírva fakad, még meg kell nehezíteni a helyzetet azzal, hogy nem szerelünk megfelelő klímákat az intézményekbe. De mit követelődzik a beteg. Régen kezet sem mostak az orvosok, ha meg valaki depressziós volt, bezárták egy életre. Minden csak nézőpont kérdése…

Mit mond a Magyar Orvosi Kamara?

A Magyar Orvosi Kamara szerint a kórházak gépparkjai sokszor elavultak, nincsenek jól karbantartva, és már rég cserére szorulnának. Svéd Tamás, főtitkár úgy látja, jelenleg az is probléma, hogy nincs minden kórházi osztály vagy rendelő klimatizálva, pedig a hőhullámok miatt erre szükség volna. “Hiába klimatizált a műtő, hogyha onnan kikerülve a beteg egy 30 fokos kórteremben kénytelen lábadozni, az abszolút nem tesz jót az ő sebgyógyulásának, de nem tesz jót egy kardiológiai betegnek sem” – mondta a főtitkár néhány napja.

Fotó: Kásler Miklós és Prof. Dr. Horváth Ildikó 2019-ben. (forrás: Profimedia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top