nlc.hu
Életmód
Ha kihívást jelent a közelre látás, van megoldás!

Ha kihívást jelent a közelre látás, van megoldás!

Olvasószemüveg nélkül elveszve érzed magad, mert nem látsz megfelelően közelre? Egy üzenetet sem tudsz nélküle elolvasni a telefonodon? Erre a problémára már van megoldás!

A hagyományos olvasószemüvegek általában csupán 40 centi távolságig korrigálják megfelelően a látást, ám ma már nem kell ennyivel beérned, lehet olyan szemüveglencséd, ami kiterjesztett látótávolsággal rendelkezik, és akár 4 méterig is ellátsz vele. Kiterjesztett látótávolságú olvasószemüvegre van szükséged, hogy hunyorgás nélkül is tisztán láss.

Mikor van szükség olvasószemüvegre?

40 év felett már egyáltalán nem furcsa, ha olvasószemüvegre van szükség, hiszen ahogy idősödünk, a szemlencse veszít a rugalmasságból, ami nehezíti a fókuszálást közelre. Először azt veheted észre, hogy összefolynak a betűk olvasás közben, és egyre távolabbra kell magadtól tartani a boltban a termékeket, ha el akarod olvasni a címkét. Amikor felhőtlenül telefonoznál és chatelnél a barátaiddal, de azt veszed észre, hogy csak hunyorogva – vagy még úgy sem – tudod elolvasni az üzeneteket, és már a karod sem tudod elég távol tartani – akkor bizony elérkezett az életedben az olvasószemüveg ideje.

A mai világban azonban a 40 éves kor még egyáltalán nem olyan idős, mint amilyennek érezheted magad, ha az orrod hegyére tolt olvasószemüveggel kell az olvasásból felnézned. Szerencse, hogy a mai technológiának köszönhetően nem is kell ezzel a problémával megküzdened, hiszen a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveggel kényelmesen és fiatalosan lehetsz szemüveges.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

Mit jelent a kiterjesztett látótávolság?

A hagyományos olvasószemüvegben egyfókuszú lencse van, ezért maximum 40 centiméterig biztosít éles látást közelre. A kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveg azonban olyan speciális lencsével készül, amelynek segítségével nagyobb dioptriatartományban tudja biztosítani az éleslátás élményét. Ez azt jelenti, hogy sokkal több helyzetben lesz a hasznodra a látáshoz, mint egy sima olvasószemüveg. Például, ha meg kell varrni a gyerek nadrágjának elszakadt térdét, vagy ha írsz, telefonozol: mindegyikhez ugyanazt a szemüveget használhatod, nem kell az orrodon le-feltolni az olvasószemüveget. Vagy, ha épp a munkahelyeden a monitort nézed, de odalép a kollégád, akire ránézel, akkor sem kell az olvasószemüveg felett kukucskálni kissé lehajtott fejjel, mert a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveggel akár 4 méterig is élesen ellátsz – így észrevétlenül válthatsz a közeli és középtávú objektumok között.

A hagyományos és a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveget is mindig szakemberrel egyeztetve, látásvizsgálat után kell megrendelni, hogy a korrekció pontos legyen. A kiterjesztett látótávolságú olvasószemüvegnek is választhatsz szép keretet, és kérheted vékonyított lencsével, hogy a fiatalos külsőt is megőrizd a szemüveged mellett. Nem kell kompromisszumokat kötni, szerencsére olyan korban élünk, amikor a 40 felett várható látási panaszok sem jelenthetnek akadályt.

Éves látásvizsgálat

Az éves látásvizsgálat minden életkorban fontos, ám 40 felett szinte kötelező jellegű. Ne várj addig, amíg nem tudod elolvasni a néhány méterre lévő utcatáblát, vagy a számítógép képernyőjét, foglalj online időpontot látásvizsgálatra minél hamarabb, csak 15-20 perc és teljesen fájdalommentes az egész!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top