nlc.hu
Életmód
A multifokális lencse javíthat az életminőségeden!

A multifokális lencse javíthat az életminőségeden!

Ha azt vetted észre, hogy nehezebben ismered fel az ismerősöket az utcán, vagy a könyvet se látod már élesen, és ez az egész kezd már zavaró lenni, akkor nagy eséllyel multifokális szemüvegre van szükséged.

40 felett nincs mit szégyellned azon, hogy már szükséged lehet multifokális, más néven progresszív szemüvegre, ugyanis efelett a kor felett szükségessé válik közeli korrekció viselete – ezt a jelenséget presbyopiának nevezzük. A presbyopiának a távollátáshoz hasonló tünetei lehetnek, ám más állapotból ered:

  1. a rövidlátás és a távollátás fénytörési probléma;
  2. a presbyopia pedig a szemlencse fokozatos megvastagodása és rugalmasságának elvesztése miatt van, amely 40 év felett alakul ki.

A presbyopia idővel azoknál is kialakul, akiknek sasszeme volt egész életében. A presbyopia első tünetei között lehet, hogy az olvasnivalót karnyújtásnyira kell tartanod ahhoz, hogy élesen lásd a betűket. Fejfájás formájában is jelentkezhet, ha túl sokáig nézel közelre, például munka közben, mert megerőlteted a szemedet.

A multifokális szemüveg

Régebben bifokális szemüveget ajánlották a fent taglalt látásproblémára, de ma már szerencsére ott tart a technológia, hogy a multifokális lencsék két vagy több látásjavító funkcióval rendelkeznek. Különbségek a két lencsetípus között:
a bifokális szemüveg lencséjének felső (fő) részét a távoli látáshoz, az alsó részét pedig a közeli látáshoz használják;
a multifokális lencsék több különböző távolságban korrigálják a látást, segítenek a közeli és a távoli látáson, valamint köztes távolságra is kényelmesen használhatók (pl. monitor, konyhapult).

A multifokális lencsék fokozatos átmenetet biztosítanak a területek között, és nincs közöttük éles, látható vonal. Ezzel pedig a multifokális lencsék megoldják az életkorral összefüggő látásproblémákat, és javítanak az életminőségen, kényelmesebbé teszik a hétköznapokat, mert nem kell több szemüveget cserélgetni attól függően, hogy épp közelre vagy messzire szeretnénk látni. Ha divatos keretet választunk hozzá az optikai szaküzletben, akkor pedig kifejezetten trendik lehetünk vele.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A multifokális lencsék előnyei

1. Nincs szükség cserélgetésre

A multifokális lencsék viselésének egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell több szemüveg, egyetlen szemüvegben megoldja minden gondodat. Bármit csinálsz, viselheted ugyanazt a szemüveget, legyen szó akár olvasásról vagy vezetésről.

2. Nem kell aggódni a távolság miatt

A multifokális szemüveggel attól függetlenül élesen láthatsz, hogy milyen messzire vagy közelre szeretnél nézni. Ha általában a nap során többféle távolságra kell nézned hirtelen váltásokkal, mert az egyik pillanatban még a monitort nézed, de a következő percben már messzebbre kell élesen látnod, akkor a multifokális a kedvenc szemüveged lesz.

3. Lassulhat a látásromlás

A presbyopia miatti közellátás romlását lassíthatják a multifokális lencsék a különböző tanulmányok szerint. Ezért lehet, hogy multifokális lencsét fog javasolni az optometrista az éves látásvizsgálaton akkor is, ha csak kevés dioptriára van szükséged. Foglalj online időpontot a látásvizsgálatra, hogy biztosan sorra kerülj, és ne kelljen várakozni!

Vár a Vision Express!

A Vision Express széles kínálatában divatházak és exkluzív márkák keretei közül is válogathatsz, így garantáltan megtalálod a stílusodhoz leginkább illő darabot. A lencseválaszték is elsőrangú, minden igényre és életmódra kínálnak megoldást. Profi szakembereik pedig segítenek a tökéletes szemüveg kiválasztásában. Foglalj időpontot online, és kerüld el a sorban állást!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top