Kis pénz, nagy kaland: európai gyöngyszemek, ahol jóval több élményt kapsz a pénzedért

Fecske Bettina | 2024. Július 25.
Vajon melyek azok a helyek, amelyek a legköltséghatékonyabbak az idei évben egész Európában? Ennek jártunk utána a kontinens legdrágább országából kiindulva.

Bár ebben a rekkenő hőségben érthető módon sokszor másra sem vágyik az ember, mint arra, hogy egy mesés helyen egy koktéllal a kezében vakációzzon, előfordulhat, hogy végül még a hidegebb tengervíz sem tud elég hűsítőnek bizonyulni, mert az ember rögtön újfent leizzad a külföldi árak láttán. Vagy talán mégsem?

Persze itthon sem ideális, hiszen a hazai strandokon is aranyárban mérik a belépők és az ételek árát – egy hekkért például 6 ezer forintot is fizethetünk, a balatoni lángosok áráról pedig már ne is beszéljünk -, azonban, ha az ember okosan választ, akkor ennél jóval kedvezőbb árakkal találkozhat a napsütötte tengerpartokon.

Nem csoda, hogy egyre népszerűbbé váltak ezek az autóval, vagy akár fapados járatokkal is könnyen elérhető, de megfizethető desztinációk. Évről-évre egyre több turista érkezik Horvátországba, Olaszországba, Görögországba, Spanyolországba, Máltára, Törökországba vagy akár Ciprusra is, hogy kipihenjék az év fáradalmait. Aki azonban a hőguta elől menekülve inkább Svájcba venné az irányt, annak alaposan a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis Európa legdrágább országa méltán őrzi már jó ideje a helyét a dobogó legfelső fokán.  

Miért is utazik egyáltalán valaki nyáron Svájcba?

A pénzkörkép megírására az ihletett, hogy a nagy meleget elkerülve idén Svájcba utaztunk nyaralni. Bár Svájcnak nincsen tengerpartja, mégis közkedvelt úti cél a nyaralók között kellemes klímája, égig érő hegyei, mesés vízesései, kristálytiszta tavai és gyönyörű völgyei miatt. Szinte bárhová is megyünk az országon belül, a lélegzetelállító alpesi tájak minden kétséget kizáróan alaposan elvarázsolnak bennünket, ami nem is csoda, hiszen az Alpok északi vonulata teljes egészében Svájcban húzódik. Mindemellett itt emelkedik a legtöbb négyezres hegycsúcs és itt találjuk Európa leghosszabb gleccserét is.

Ami viszont a hegyeknél is jobban kiemelkedik az ország területén, azok az árai. Természetesen, ha az ember nyaralni megy, akkor nem feltétlen nézi folyamatosan árgus szemmel a számlatörténetének alakulását, azonban nagy utazóként még engem is meglepett az a fajta drágaság, amelyet ott tapasztaltam, már az első pillanattól kezdve. Utamból kiindulva fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy vajon milyen árak lehetnek most a többi népszerű nyaralóhelyen.

Ha autót bérlünk vagy biciklire pattanunk még alaposabban felfedezhetjük vele az adott országot (Fotó: Getty Images)

Autóbérlés

Svájcban az autóbérlés az egyik legnépszerűbb ezzel foglalkozó cégnél egy hétre nagyjából 160 ezer forinttól kezdődik, ha azonban az ember már egy kategóriával jobb járgánnyal szeretné szelni a szerpentineket és áthajtani az akár 17 kilométer hosszúságú alagutakon, akkor már 200 ezer forintot is könnyen otthagyhat egy kocsiért. Ha pedig biztosítást is szeretne kötni az emberfia, akkor a 75 ezer forintos depozit mellé szemrebbenés nélkül felajánlanak egy 400 vagy egy 600 ezer forintnak megfelelő biztosítási csomagot is, amelyet, ha hosszas, kéztördelős gondolkodás után nem köt meg az utazó, akkor igencsak furcsán néznek rá a bérlős cégnél – sóhersége miatt.

Más országokkal összevetve ez igencsak magas összegnek számít, ugyanis Lisszabonban már 110 ezer forintért is miénk lehet egy hétre főszezonban egy járgány ugyanennél  cégnél, a magyarok közkedvelt úti céljának számító Barcelonában pedig 96 ezerért bérelhetünk. Máltán 28 ezerért, Rómában 85 ezerért, Cipruson 99 ezerért, Barin 94 ezerért, Tenerifén pedig 63 ezerért, csak hogy néhány olcsóbbat említsünk. Természetesen ezek az árak változhatnak a társaságoktól és a bérelt autónk kategóriájától függően, azonban a hatalmas különbséget mindenképpen mutatják.

Szállások

A szállások tekintetében sincs könnyű dolga az utazónak Svájcban, ugyanis igen borsos árakat kérnek el az országban egy standard szobáért, bárhol is járjon az ember. Természetesen egy kis szerencsével ki lehet fogni tiszta és korrekt méretű szobákat vagy apartmanokat, azonban, ha valaki nem akar kutakodni és jó áron szeretne foglalni, akkor inkább Törökország, Románia, Görögország, Lengyelország, Bulgária, Albánia, Portugália vagy Montenegró lehet számára az ideális választás.

Étkezés

Ha az ember utazik, akkor természetesen ennie is kell valamit, illetve a szórakozási lehetőségek tekintetében sem szereti visszafogni magát. Ez nem is csoda, hiszen, ha már egy ideje a vakációjára spórol az ember, akkor joggal foghatja el őt az a bizonyos ’dolce vita’ életérzés.

Az ételek és italok árainak tekintetében Európa legdrágább országa méltán rászolgált a címére. Bern központjában 1200 forintnak megfelelő összegért árultak egy fél literes palackozott vizet, de a 6 ezer forintos közepes McDonald’s menü sem került be életem legolcsóbb étkezései közé. A standard, előre elkészített szendvicsek ára átlagosan a boltokban 2500 forintba került, egy főtt ételért pedig átlagosan 10 ezer forintot kértek el az olcsóbbnak számító éttermek.

Aki azonban Olaszországban vakációzna, azoknak jó híreink vannak. A nemrég az országban vakációzó Marci szerint ugyanis az ottani nagyobb boltokban olcsóbb sok alapvető (és néhány nem alapvető) élelmiszer, mint Magyarországon: a tészta, a parmezán, a konzervek, az olívaolaj vagy a prosecco is alacsonyabb áron kaphatók. A fagyi ára megfelel az itthoniaknak, a benzin és az éttermek azonban drágábbak, mint itthon. Szavait pedig egy másik olvasónk is megerősítette, aki szerint az éttermek inkább a nagyvárosokban drágábbak, mint itthon, a többi kisvárosban majdhogynem hasonló árakkal dolgoznak.

Nincs hangulatosabb, mint egy olasz taverna, ahol még jó áron is ehetünk (Fotó: Getty Images)

Szintén nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia azoknak sem, akik Barcelonába utaznak, a Spanyol nagyváros árai ugyanis nagyjából ugyanazok, mint Budapesten – árulta el az idén ott vakációzó Andi, akit azonban következő utazásán igencsak megleptek Csehország fővárosának, Prágának a magas árai.

Még egy kávé is 2-3 ezer forintnál kezdődött, az éttermekben is olyan drágaság volt, hogy kifordultunk, és végül egy ritka rossz szendvicset vettünk, ami szintén túlárazott volt a minőségéhez képest. A boltokban nézelődve is gyakran szaladt fel a szemöldököm, hogy komolyan, egy kacatért ennyit? Ott sokkal inkább éreztem, hogy ez a város nem az én pénztárcámnak való, mint például a spanyoloknál.

– árulta el lapunknak.

A szintén nagy utazó Tamásnak Ciprusról van igen jó véleménye az árak tekintetében. Mint mondta, az éttermek árai hasonlóak az itthoniakhoz, öt-hat ezer forint körül mozog egy kiadós ebéd vagy vacsora. Egy koktél két-három ezer forintba kerül átlagosan, egy kávé pedig nagyjából ezer forint. Mindezek mellett 10 ezer forintért hajókázást is kínálnak a szigeten, a gyerekeknek pedig kedvezményt is adnak a programon, ők átszámolva 5800 forintért utazhatnak.

Vivinek Görögországgal kapcsolatban voltak jó élményei, elmondása szerint ugyanis repülőjeggyel és szállással olcsóbbra jött ki számára az utazás, mintha a Balatonon vagy Horvátországban foglalt volna.

Bár tény, hogy nem a főszezonban járt a mesés országban, mint mondta, ez az árakon is meglátszott, mivel még nem vitték fel őket eget rengető magasságokba, inkább arra törekedtek, hogy minél több embert bevonzzanak az éttermekbe, kávézókba. 

Görögország igencsak belopta magát a vakációzók szívébe az utóbbi időben (Fotó: Getty Images)

8 óra szórakozás

Svájcban alaposan felszaladt a szemöldököm, mikor azonban láttam, hogy egy egyszerű vonatozás, ami pár évvel ezelőtt még nagyjából 30 ezer forintba került „Európa tetejére”, azaz a Jungfraujoch csúcsra, mostanság kedvezményesen „csak” 100 ezer forintot kóstál. Hiába próbált meggyőzni a jegyeladó, hogy aznap 10 százalékos akció van, és hogy szinte nincs olyan ember, aki az Eiger-gleccsernél megállna, ha már idáig eljutott, én azért ezen a ponton nem engedtem a csordaszellem hívásának és ugyanolyan bőszen élveztem a kilátást 2350 méteres magasságból, mintha azt 3466 méteres magasságból tettem volna.

Mindennek tudatában még érdekesebb, hogy míg Magyarországon egy strandbelépő ára már egyes helyeken a tízezer forintot is megközelíti, addig a Vierwaldstätti-tó – vagy ahogy többen ismerhetik Luzerni-tó – mentén egy strandbelépő csupán 3 ezer forintba került. Az Olaszországhoz közeli Luganói-tó partján pedig 3500 forintot kértek el egy medencékkel is ellátott strandkomplexum szolgáltatásaiért. Úgy tűnik tehát, hogy van olyan szolgáltatás, ami még Svájcban is kedvezőbb, mint kis hazánkban.

Nagyjából háromezer forintért már egy medencével ellátott strandon csobbanhatunk a mesés tóparton (Fotó: Getty Images)

Ennek példáján épp úgy ki lehet fogni jó ajánlatokat a világ másik szintén extrém módon drága országában is. Dubajban például a sivatagi szafari, amin korábban részt vettem nagyjából 15 ezer forintba került, vacsorával, tevegeléssel, hennafestéssel és dzsiptúrával az árban. Persze a luxust keresőknek itt is van miből válogatniuk, egy jachtozás kedvezményesen 350 ezer forintba kerül egy órára a térségben, egy privát túra Abu-Dhabiba pedig 249 ezer forintba kerül négy főig. Egy 12 perces helikoptertúra pedig akár 70 ezer forint is lehet.

Aki azonban nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni egy utazás során a programok tekintetében, annak jó választás lehet Horvátország egész területe – ahol jómagam például Dalmácia szívében, Omisban, pár ezer forintért béreltem egy kis hajót a tengeren -, vagy London városa a számos ingyenes múzeumával, illetve Lisszabon is, melynek varázslatosan szűk utcái és csodálatos panorámái bár minden pénzt megérnek, mégsem kell fizetni értük.

A legolcsóbb Európai városok

Kétségtelen, hogy a nyaralásunk helyszínét kiválasztani sosem egy könnyű dolog – hacsak nincs egy jól bevált kedvenc helyünk a világban, ahová vissza-vissza járunk. Ha azonban a pénztárcánk szerint szeretnénk dönteni, akkor íme egy kis segítség, ugyanis a Quotezone utazási biztosítótársaság a sör, az étkezés és a szállodai szobaáraktól kezdve az idegenforgalmi adón át, egészen a tömegközlekedés költségéig mindent megnézett és ezen szempontok alapján rangsorolta a kontinens tizenkét leglátogatottabb városát.

Lisszabont az egyik legolcsóbb városok között tartják számon (Fotó: Getty Images)

A megfizethetőségi lista pedig az alábbiak szerint épül fel Európában:

  • Varsó, Lengyelország
  • Zágráb, Horvátország
  • Isztambul, Törökország
  • Lisszabon, Portugália
  • Madrid, Spanyolország
  • Athén, Görögország
  • Bécs, Ausztria
  • Berlin, Németország
  • Róma, Olaszország
  • London, Egyesült Királyság
  • Amszterdam, Hollandia
  • Párizs, Franciaország

Ha tehát nem szeretnénk mélyen a zsebünkbe nyúlni, akkor érdemes ezekben a mesés desztinációkban gondolkoznunk.

Via: (1), (2), (3), (4), (5)

Ez is érdekelhet Megnézem
Exit mobile version