nlc.hu
Életmód
Hidegfront jön a Balatonra

Vasárnap lecsap a hidegfront a Balatonra

A meteorológus arra figyelmeztet, hogy előjel nélkül csaphat le a Balatonra.

Jól látható előjel nélkül csaphat le a hidegfront vasárnap koradélután – közölte a HungaroMet Zrt. siófoki obszervatóriumának vezetője. Horváth Ákos a viharos széllökéseket sem zárja ki. Számításai szerint vasárnap 14 óra körül várható a gyorsan mozgó, éles hidegfront megérkezése a Balatonhoz. A front közeledtét csak gyengébb felhőképződés kíséri, előtte akár 35 Celsius fokig is emelkedhet a levegő hőmérséklete, a vízé 26 fok körül alakul, ezért várhatóan tele lesz fürdőzőkkel, hajózókkal a tó – tette hozzá.

Fürdõzõk a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.

Balatonboglár, 2024. július 12.
Fürdõzõk a balatonboglári Platán strandon 2024. július 12-én.
MTI/Vasvári Tamás    

A hidegfront hatásáról a meteorológus elmondta, a változó irányú szél gyorsan északnyugatira fordul, a legerősebb széllökések rövidesen 45-55 kilométer/óra sebességűek lesznek. Elsősorban a nyugati medencében viharos, 60-65 kilométer/óra erősségű széllökések is előfordulhatnak – tette hozzá.
    
Kitért arra is, hogy a fronttal számottevő csapadék nem várható, viszont gyorsan csökkenni fog a hőmérséklet.
    
Önmagában egy ilyen hidegfront nem számít rendkívüli időjárási eseménynek, azonban egy meleg nyári hétvégén érkezik, amikor nagyon sokan lesznek a vízben – közölte az obszervatórium vezetője, kérve a fürdőzőket, vízibiciklizőket, csónakázókat, hogy fokozottan figyeljék majd a viharjelzést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top