Miért zuhanyoznak le rögtön a műugrók minden egyes ugrás után?

Fecske Bettina | 2024. Augusztus 01.
Habár sokan azt gondolhatnák, hogy csak a klór lemosása miatt huppannak be rögtön a zuhany alá a műugrók, sokkal komolyabb okok húzódnak meg mögötte.

Július 26-a óta teljes olimpia lázban ég a világ és még azok is a sportadókra kapcsolnak, akik máskor messziről elkerülték a sportközvetítéseket. Ezt az állítást akár saját személyes példámmal is alá tudnám támasztani, ugyanis jómagam is gyakrabban nézem inkább valamelyik streamingszolgáltató kínálatát, semmint a foci, tenisz, kézilabda vagy bármelyik másik sport közvetítését.

Fotó: Getty Images

Sokaknak egy új élmény az olimpia

Így hát, nem csoda, hogy az igencsak izgalmas és sokszor látványos versenyeket nézve számos kérdés felmerült bennem. Érdeklődve faggattam például páromat a tenisz pontozásának számomra elsőre érhetetlen szabályairól vagy kérdeztem rá arra, hogy hogyan is lehetséges az együttes találat a vívásban, hiszen: „valaki csak előbb adta a találatot, nem?” És akkor a szlalom kajak-kenu verseny szabályairól még egy szót sem ejtettem…

Nőként szintén érdeklődve méláztam el azon, hogy milyen sportdresszekben mérettetik meg magukat női sportolóink, amelyekről kiderült, hogy értékük akár az egy millió forintot is elérheti. Ezen a ponton azért már a sportközvetítéseket igencsak kedvelő páromban is felmerült a kérdés, hogy vajon hogyan nem történik az olimpián egy-egy nagyobb villantás, ugyanis falatnyi dresszeik sokszor alig takarnak valamit például a tornászainkon. Bízom és reménykedem abban, hogy ez valahol tényleg arról is szól, hogy jobb bennük a sportteljesítmény, nem pedig csak arról, hogy valaki eldöntötte, hogy falatnyi tornadresszeikben jobban mutatnak majd a tévék képernyőjén, így hát nincs apelláta, ezt kell viselni.

Azonban mindezen kérdések mellett még van egy, amely szintén egy ideje már foglalkoztatott. Ez pedig nem más, mint az, hogy a műugrók miért szaladnak rögtön a zuhany alá, majd a jakuzziba egy-egy ugrásuk után.

Fotó: Getty Images

Miért zuhanyoznak le rögtön a műugrók?

Bár a bevezetőmből úgy tűnhetett, hogy világéletemben a sportok felé sem néztem a tévéadók kínálatában, azért ez nincs így. Már ugyanis gyerekként felötlött bennem a műugrók zuhanyzásának kérdése, de akkor még leginkább a Pancsoló kislány című dal gondolatai harsogtak a fejemben, miszerint: „Ki hallott még olyanról, hogy fürdeni strand után?”

Később aztán már pár évvel felelősségteljesebben és egy jól kirajzolódó dühránccal gazdagabban természetesen megértettem, hogy miért kell az a bizonyos zuhany. Azt azonban máig nem fogtam fel, hogy miért nem lehet várni vele, legalább addig, amíg el nem megy róluk a kamera.

Minden merülés után ugyanis a sportolók kimásznak a medencéből, beállnak a forró zuhany alá, majd később pedig behuppannak a jakuzziba. Mindezt látva pedig velem együtt rengeteg tévénéző felvonhatja a szemöldökét.

A titok azonban azonnali zuhanyzás mögött az, hogy az ugrók ily módon próbálják védelmezni a saját testüket. Az égető hőmérsékletű zuhanyozással ugyanis ezek a sportolók lazán és melegen tartják izmaikat, megakadályozva ezzel egy-egy komolyabb sérülést.

Az ugrásokhoz ugyanis tökéletesen kell tudniuk uralni a testüket, a hűvösebb kinti levegőben, vagy a medence hideg vizében pedig könnyen lemerevednek, vagy akár görcsöt is kaphatnak a hirtelen mozdulatoknál. 

Mindezek mellett a meleg víznek nyugtató hatása is van, így egyes sportolók azt vallják, hogy mentálisan is erőt ad nekik egy forró zuhany és a jakuzzi. Lényeges persze, hogy a medencében található klórt is lemossák magukról, így megakadályozzák a zuhanyzással azt is, hogy a klór esetleg irritációt okozzon a bőrükön vagy a szemükben. Nem lenne szerencsés ugyanis fájó, kipirosodott szemmel végrehajtani a bonyolult ugrásokat.

Fotó: Getty Images

A tévénézők is imádják

A műugrás szerelmeseinek kommentjeiből jól kivehető, hogy nem csak én néztem gyerekként irigykedve, hogy az ugróknak egy kis pezsgőfürdőzés jár.

„Megtaláltam azt az olimpiai sportágat, amiben hibátlan teljesítményt nyújthatok! Nálam szebben senki sem üldögélni a jakkuziban!” – írta az egyik kommentelő.

„Imádom, hogy az ugróknak egy jakuzzit is adnak, hogy ott hesszeljenek az ugrások között” – tette hozzá egy második, akinek melegen ajánlanánk cikkünk elolvasását, hogy megtudja, nem az élvezetről szól számukra a fürdő.

„Az egyik kedvenc dolgom a nyári olimpiákról a jakuzzi!” – fejtette ki röviden, tömören egy harmadik.  

Via: (1), (2)

Exit mobile version