nlc.hu
Sztárok

Jason Statham műugróként

Tudtad, hogy Jason Statham műugróként kezdte a karrierjét?

Jason Statham egyetlen dolgot bánt meg a karrierje során: hogy nem jutott ki az Olimpiára.

Bár a világ egyik legnagyobb akciósztárja Jason Statham, egészen a húszas évei közepéig meg sem fordult a fejében, hogy színésznek álljon. Nem: egész gyerekkorát a sportoknak szentelte. Harcművészetet tanult, együtt focizott azzal a Vinnie Jonesszal, aki később brit futballsztár és Statham színésztársa lett, de elsősorban műugróként érvényesült.

„Floridában nyaraltunk a szüleimmel. A szállodában volt egy fickó, aki minden délben toronyugrott. Azt mondtam magamnak, hogy ha hazaérünk, én is ezt akarom csinálni” – emlékezett vissza a színész, aki 11-12 éves korában csatlakozott is a helyi úszóklubhoz. „Egy éven belül a brit csapat tagja lettem, elkapott a gépszíj és 10 évig kitartottam mellette.”

Jason Statham

Fotó: Mike Marsland/WireImage

1985-ben bekerült a Brit Nemzeti Műugróiskolába, ahol több nemzetközi versenyre is kiküldték, hogy képviselje Nagy-Britanniát és Angliát. Így például két olimpiai selejtezőn is részt vett: az 1988-as szöulira, illetve az 1992-es barcelonaira is megpróbált kvalifikálni, végül azonban nem jutott ki a játékokra.

„Kicsit fáj, hogy soha nem jutottam ki az Olimpiára. De valószínűleg túl későn kezdtem. Nem az én utam volt. Talán más sportot kellett volna választanom”

 

– nyilatkozta egyszer.

Nincs abban semmi rossz, ha beismerjük, ha valami nem megy – Statham azonban nem volt annyira reménytelen, mint amennyire gondolja. Talán nem zavart annyi vizet a műugrókarrierje, mint amekkora cunamival ledöntötte Hollywoodot, de azért szörnyűnek sem nevezhetjük a teljesítményét. Legalábbis ezt a következtetést vonhatjuk le az 1990-es Nemzetközösségi játékokról előkerült felvételek alapján.

A négyévente megrendezett sporteseményen a brit nemzetközösséghez tartozó országok több mint 2000 atlétája mérettette meg magát abban az évben is. Statham három versenyszámban is indult: 1 és 3 méteres műugrásban, valamint 10 méteres toronyugrásban. Az 1 méteresben nyolcadik, a 3 méteresben tizenegyedik, a toronyugrásban pedig tizedik helyezést ért el.

 A teljesítménye elég volt ahhoz, hogy felfigyeljen rá egy sportmodellügynökség, akik több kampányhoz is szerződtették a 23 éves Stathamet. Mikor a French Connection nevű márka arca lett 1997-ben, az biztosította számára annak a találkozásnak a lehetőségét is, amivel örökre megváltozott az élete. Itt mutatták be Guy Ritchie-nek, aki meglátta benne a potenciált, és elindította őt az akciósztárrá válás útján: egy évvel később már debütált is A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső. Statham rátalált a hivatására, mely során korábbi szenvedélyét is gyakran gyakran alkalmazhatta, hiszen a harcművészetek mellett szinte az összes vizes kaszkadőrmutatványt is ő maga csinálja – legutóbb például a Meg – Az őscápában vette hasznát a műugró múltjának.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top