nlc.hu
Életmód
Lézerfényekkel akadályoznák a sofőrök elalvását

Erős lézerfényekkel akadályoznák a sofőrök elalvását az autópályákon

Az intézkedést egyelőre próbajelleggel vezették be néhány útszakaszon Kínában. Azt várják tőle, hogy kevesebb sofőr alszik majd el vezetés közben éjszaka folyamán.

A hatóságok egy érdekes módszert tesztelnek. Az autópályák fölött átívelő átjárókról erős lézerfényekkel „szórakoztatják” az autósokat abból a célból, hogy ébren tartsák a figyelmüket. A lépéstől azt remélik, hogy kevesebben fognak elaludni, így kevesebb lesz a súlyos baleset. A lépés fogadtatása eddig elég vegyes – írja az odditycentral.

Anti-elalvás lézer

Lézerrel az elalvás ellen (fotó: odditycentral)

A módszert egyébként már tavaly óta tesztelik, a fő helyszíne az 1600 kilométer hosszú Qingdao–Yinchuan expressz útvonal, amit elsősorban kamionosok használnak. A lézerezésről készült fotók és videók kétségtelenül látványosak, és azt több sofőr is bevallotta, hogy valóban sikerült a figyelmük ébren tartása, ugyanakkor a veszélyeire is felhívták a figyelmet: a lézerek annyira látványosak, hogy elterelik a sofőr figyelmét az útról.

Volt, aki felhívta rá a figyelmet, hogy a fények az erre érzékeny sofőröknél akár epilepsziás rohamot is okozhatnak. Egyelőre nem világos, hogy a teszt milyen eredményeket hozott, ahogy az sem, hogy ki fogják-e terjeszteni több autópályára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top