nlc.hu
Életmód
A macskák is gyászolnak

Kiderült: a macskák is gyászolnak

Amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a macskák mégsem annyira antiszociálisak, mint azt sokan gondolják róluk.

A gyakran zárkózottnak és szeszélyesnek titulált macskák a gyász jeleit mutatják, ha a környezetükben meghal egy másik állat, még a kutyák esetében is – írja a Guardian cikkére hivatkozva a Telex.

Az oaklandi egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy hogyan reagálnak a macskák más háziállatok halálára. Megállapították, hogy a kutatás során vizsgált egyedek között voltak olyanok, melyek nehezebben aludtak el, nem ettek, nem játszottak, elbújtak vagy épp az elvesztett állatot keresték. A kutatók ebből kiindulva megkérdőjelezik azt a vélekedést is, miszerint a macskák antiszociálisak

Macska

Illusztráció: Getty Images

Az állatvilágban a gyász több fajnál, így az elefántoknál, a delfineknél és a csimpánzoknál is megjelenik, a macskáknál viszont, ahogy arra a tanulmány szerzői is rámutatnak, kevésbé egyértelmű.

A kutatásból kiderült az is, hogy a macskákat annál inkább érinti a másik háziállat halála, minél hosszabb időt éltek vele, az azonban nincs hatással rájuk, ha látták annak halálát. 

A kutatók megjegyzik ugyanakkor azt is, hogy elképzelhető: a gazdik a saját gyászukat vetítik ki a macskáikra és ezért számoltak be arról, hogy a bársonytalpúak viselkedése megváltozott a másik állat halálának hatására. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top