nlc.hu
Életmód
Ruháján lévő felirat miatt kizárták az olimpikont

Ruháján lévő felirat miatt kizárták az olimpikont

"Üzent" breaktánc közben, diszkvalifikálták.

Politikai állásfoglalás miatt kizárták a párizsi olimpiáról a menekültcsapat egyik tagját, aki breaktáncban volt érdekelt – írja az MTI.

Manizha Talasht, a sportágban alkalmazott művésznevén Talasht azért diszkvalifikálták, mert felemelte a szavát a nők jogaiért szülőhazájában, Afganisztánban. A 21 éves versenyző, aki jelenleg Madridban él és sportol, az első párharca előtt egy olyan köpenyszerű ruhadarabot viselt, amelyen a “Szabadságot az afgán nőknek!” felirat szerepelt.

Fotó: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images

Fotó: Harry Langer/DeFodi Images via Getty Images

 

Fotó: Ezra Shaw/Getty Images

Fotó: Ezra Shaw/Getty Images

Mint az MTI megjegyzi, a sportolók számára tilos a politikai kinyilatkoztatás a játékokon, noha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2021-es, tokiói olimpia előtt enyhített némileg az erre vonatkozó szabályokon.

A breaktánc amúgy pénteken debütált az ötkarikás programban, és a japán Ami Juasza lett ennek a versenyszámnak az első női olimpiai bajnoka. 

A breaktánc magyarok nélkül mutatkozott be az olimpia programján Párizsban. A francia fővárosban 16 női és 16 férfi breakes versenyzett a bajnoki címért. A két állomásból álló kvalifikációs sorozatban – melynek második versenyét a budapesti Ludovika Campuson rendezték – két magyar vett részt: a nőknél Szarvák Csenge (B-Girl Csenge), a férfiaknál pedig Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) szállt versenybe, de nem sikerült kvótát szerezniük. A sportág a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpián mutatkozott be az ötkarikás program részeként, ahol az egyéni versenyek mellett kétfős vegyes csapatban hirdettek győztest. Ugyanakkor tavaly eldőlt, hogy a 2028-as Los Angeles-i játékokon már nem szerepel majd a műsorban.

Kiemelt fotó: Ezra Shaw/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top