nlc.hu
Életmód
Grillezés füstmentesen – megvan hozzá a tudásod?

Grillezés füstmentesen – megvan hozzá a tudásod?

A nyár és a kora ősz a grillezésben is csúcsszezon. A jó levegőn lenni egészséges, és a szabadtűzön készült étel is az lehet, ha felkészülten kezdünk hozzá. A grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja, ha a mítoszok helyett a tényekre támaszkodunk.

Vélekedés: A grillezés egészséges, a szabadtéri grillen sütött ételek nemcsak ízletesek, de élettani szempontból is kedvezőek.

Valóság: A szabadtéri sütésnél ugyanúgy be kell tartani az egészségünket védő előírásokat, mint a konyhában. A túlságosan magas hőmérsékleten történő sütés során az egészségre ártalmas égéstermékek keletkeznek, amelyek elfogyasztása kockázatos lehet.

Vélekedés: Egy kis füst csak használhat az étel ízének.

Valóság: A füst a túlságosan magas hőmérséklet jele is lehet, sőt akár az étel elszenesedésére is utalhat – mindkettő az egészséggel kapcsolatos kockázatokra figyelmeztet.

Vélekedés: A grillt elég a szezon elején megtisztítani.

Valóság: Az odaégett ételmaradékokból minden sütés során ártalmas égéstermékek szabadulhatnak fel. Ezért a grillt minden használat után érdemes tisztán eltenni.

 

 Forrás: Getty Images

Ahogy a grillezésnél, úgy a dohányzásnál is van lehetőségünk az ártalmak csökkentésére, ha a mítoszok helyett a tényekre támaszkodunk.

Vélekedés: A dohány- és nikotintartalmú termékek mind ugyanolyanok.

Valóság: A füst nélküli, de nikotint tartalmazó alternatívák lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak, mint a cigarettázás*. A legjobb megoldás az, ha el sem kezdünk dohányozni. Ha pedig már dohányzunk, akkor azzal tesszük a legtöbbet, ha végleg leszokunk, mivel a leszokással csökkenthető a legnagyobb valószínűséggel a dohányzáshoz kapcsolódó betegségek kialakulásának kockázata. Amennyiben a leszokás valamilyen okból nem történik meg, mindenképpen indokolt tájékozódni az ártalomcsökkentésről.

Vélekedés: A füstmentes technológiák leszokást segítő eszközök.

Valóság: A váltás kizárólag azoknak a felnőtt cigarettázóknak jelenthet alternatívát, akik valamilyen okból nem szoknak le a cigarettáról, de csökkenteni szeretnék az ártalmakat. Fontos azonban, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, tartalmaznak például nikotint, ami egy erősen függőséget okozó anyag, és egyéb káros hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást, valamint káros hatással van az emberi reprodukciós rendszerre is.

Vélekedés: A füstmentes alternatívák mögött még nincsenek megbízható hosszú távú kutatási eredmények.

Valóság: Bizonyos füstmentes technológiák mögött már évtizedes kutatómunka és rengeteg tudományos eredmény áll. Némely termékek már több, mint tíz éve forgalomban vannak a világ egyes részein.

* Abban az esetben, ha a cigarettázást párhuzamosan sem folytatják. A füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, illetve függőséget okoznak.

EZ A MÉDIATARTALOM TÁRSADALMI CÉLÚ REKLÁM, MELY KÉSZÜLT A PHILIP MORRIS MAGYARORSZÁG KFT. MEGRENDELÉSÉRE.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top