200 éves hangszere miatt nem engedték fel a repülőre a világhírű hegedűművészt

S. Z. | 2024. Szeptember 08.
A lemezfelvételre siető Esther Abrami még arra is hajlandó lett volna, hogy tok nélkül viszi fel az értékes hangszert, de ezt sem engedték meg neki.

Esther Abrami világhírű hegedűművész azt állítja, hogy nyilvánosan megalázták, amikor nem engedték felszállni a repülőre a 200 éves hegedűje miatt, amelyet fel akart vinni a gépre.

A Sony Classical által szerződtetett zenész a franciaországi Marseille-ből a németországi Berlinbe akart utazni, hogy felvegye harmadik stúdióalbumát. „Ez az első alkalom, hogy ilyen durvaságot és nyilvános megaláztatást tapasztaltam” – írta a több mint 300 ezer követővel rendelkező Esther Abrami az Instragramra kitett, dühös posztjában.

Mint írja, közvetlenül felszállás előtt megállították, és azt mondták neki, nem szállhat fel a hegedűvel. Felajánlotta, hogy hajlandó többet fizetni (bár a fedélzeti poggyászért már fizetett), sőt ha kell, vesz egy plusz helyet is a gépen, de visszautasították. Azt a választ kapta, hogy a járat le van zárva, és nem tud plusz helyet venni.

Esther Abrami francia hegedűművész egy fotózáson Párizsban 2023. november 6-án (Fotó: JOEL SAGET / AFP)

„Könyörögtem nekik, elmagyaráztam, hogy éppen ezen a napon lesznek az albumom felvételei, és elmondtam, hogy hihetetlenül sokszor repültem már ezzel a társasággal, és még soha nem tapasztaltam ilyet” – írta a 27 éves francai művész. Egy ponton eljutott odáig, hogy még azt is felajánlotta, hogy a törékeny és értékes hangszert kiveszi a tokjából, hogy csak a szövetből készült védőborítás maradjon rajta, és magához szorítja a hangszert az egész repülőút alatt.

Ezután a hegedűt bele kellett tennie a kézpoggyászok méretét ellenőrző keretbe: 55 centiméter volt legnagyobb megengedett hosszúság, a hegedűje egy centivel hosszabb volt, és bár átlósan elfért benne, ezt a lehetőséget is visszautasította a személyzet. Végül Abrami feladta, és az utolsó pillanatban tudott jegyet foglalni egy másik járatra egy másik légitársaságnál ugyanarra a napra. Az egész incidenst elfogadhatatlannak nevezte, de szerencsének érzi magát, hogy időben eljutott Berlinbe.

„Egy járat lekésése gyakran egy fontos munkalehetőség elvesztését jelenti, legyen az egy koncert, egy felvétel vagy egy fontos találkozó. Egy olyan iparágban, ahol minden lehetőség számít, egy ilyen incidens továbbgyűrűzhet, és hatással lehet a hírnévre és a jövőbeli kilátásokra” – zárta a posztját a hegedűművész.

A fapados légitársaság a New York Postnak azt válaszolta az ügyben, hogy „a Ryanairrel utazó hegedűsöknek ugyanazokat a szabályokat kell betartaniuk, mint mindenki másnak; ha belefér a poggyász mérethatárokba, akkor felkerülhet a fedélzetre, de ha nem, akkor a csomagtérbe kerül”.

Exit mobile version