Kihúzták egyszerre 23 fogát és 12 beültetést végeztek el rajta, pár nappal később meghalt

F.C. | 2024. Szeptember 14.
Igazságot követel az elhunyt férfi lánya.

 

Nyomoznak a kínai hatóságok egy idős férfi ügyében, aki 13 nappal azután halt meg, hogy ugyanazon a napon 23 fogát kihúztak és 12 implantátumot kapott egy fogászati ​​klinikán.

A kínai Csejang tartománybeli Yungkangban élő Su asszony nemrégiben panaszt nyújtott be a Városi Egészségügyi Hivatalhoz egy helyi fogászati ​​klinika ellen apja halála után. A nő bizonyítékokat mutatott be arról, hogy szülőjének 23 fogát kihúzták és 12 új fogat ültettek be egyetlen kezelés során, ami – állítása szerint – 13 nappal későbbi halálát okozta. A nő arról számolt be a hatóságoknak, hogy az apja gyötrelmes fájdalmakat szenvedett élete utolsó napjaiban, mielőtt halálos szívrohamot kapott. Lánya most azt szeretné elérni, hogy a felelősöket bíróság elé állítsák.

A páciens beleegyező nyilatkozata szerint Su asszony apjának 23 fogát húzták ki, mielőtt 12 lyukat fúrtak volna az állkapocscsontjába, hogy új fogakat ültessenek be. Mindez egyetlen nap alatt történt, ami azt jelentette, hogy elképzelhetetlen fájdalmat kellett elviselnie a férfinek az érzéstelenítés elmúltával. Bár a kihúzások száma egy alkalomhoz képest kissé túlzónak tűnik, a beavatkozást végző klinika szóvivője elmondta, hogy az egyszerre eltávolítható fogak számát az orvosnak személyesen kell meghatároznia – konzultáció alapján – a beteg fizikai állapota alapján.

A deweji fogászati klinika nyilvántartása szerint a 23 foghúzást egy Jüan nevű orvos végezte, akinek szakterülete a gyökérkezelés, a bölcsességfogak eltávolítása és teljes fogsorok készítés. Bár jelenleg nincs külön szabályozás arra, hogy egy kezelés során hány fogat lehet kihúzni, a rendelőnek és a fogorvosnak figyelembe kell vennie a páciens fájdalomtűrő képességét és a fertőzésveszélyt.

„Minél több fogat húz ki, annál erősebb a páciens fájdalomreakciója, és annál nagyobb a műtét utáni fertőzésveszély valószínűsége” – mutatott rá a wuhani kórház szájsebészetének igazgatója.

Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás, de állítólag nehéz bizonyítani ok-okozati összefüggést, tekintettel arra, hogy a férfi halála 13 nappal a vitatott eljárás után következett be.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

 

Exit mobile version