nlc.hu
Életmód
A böjt rákkeltő hatása

Elég ijesztő dolog derült ki a böjtölésről

Megnövelheti a rák kockázatát a böjt.

Bár a böjtölés segíthet a bél őssejtjeinek regenerálódásában és gyógyulásában, növelheti a rákos elváltozások kockázatát is, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói szerint. A regeneráció a böjt utáni táplálkozás során veszi kezdetét, az őssejtek fokozott osztódásával – derítették ki egérkísérletekkel. A koplalás népszerű fogyási módszer. Sokan hiszik, hogy minél kevesebbet esznek, annál könnyebben veszíthetnek testsúlyukból. Bár az alacsony kalóriatartalmú diéta és

Elég ijesztő dolog derült ki a böjtölésről

az időszakos böjt valóban használ egészségünknek,

késleltetve bizonyos betegségek kialakulását és meghosszabbítva az élettartamot, ám egészségügyi kockázattal is jár – írja a Scitech Daily. A MIT kutatói az egerek három csoportját vizsgálták.

Az első csoport 24 órán keresztül koplalt. A második 24 órán át koplalt, ám ezt egy 24 órás táplálkozási időszak követte, ami alatt azt ehettek, amit akartak. A harmadik csoport pedig a kísérlet során 24 órán át azt evett, amit akart.

A sejtek sokkal aktívabbak voltak azoknál az egereknél, amelyek 24 órán át koplaltak, majd újra ehettek.

Bár ez jó jelnek tűnik, a kutatás azt is kimutatta,

hogy az intenzíven osztódó sejtek nagyobb valószínűséggel válhatnak rákkeltővé. Ahhoz további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, hogyan működik mindez az emberi szervezet esetében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top