nlc.hu
Életmód
Tömeges fecskepusztulás az időjárás miatt

„Populáció szintű veszteség” – Rengeteg fecske pusztul el az állatvédők keze között is

A heves esőzés a legrosszabbkor érkezett a fecske mellett minden más vonuló madárnak is.

A Sóstó Vadvédelmi Központban vasárnap több mint négyszáz fecske életét próbálták megmenteni, de csak negyven százalékuk élte túl az éjszakát. A központ vezetője, Csete Gábor természetvédelmi szakértő a 444-nek elmondta, hogy hétfő délelőtt óta legalább 150 madarat vittek be hozzájuk, hamarosan pedig újabb 800 példányt várnak.

"Populáció szintű veszteség" - rengeteg fecske pusztul el az állatvédők keze között is

Főképp a vonuló madarakat sújtja az időjárás:

a fecskék kimerültek, átfagytak és nem jutnak élelemhez sem.

„Sok állat az utolsó pillanatban kerül be, rajtuk már nem tudunk segíteni. Van, hogy behoznak egy doboznyi madarat, és a 60-ból már 30 sem él. Az élő madarak közben kapaszkodnak a holtakba, mert próbálják melegíteni magukat. Szívszorító, ami történik”

– mondta Csete. A Vadvédelmi Központban az életben maradt fecske, vagy más madár

 

vitamininjekciót kap, aztán felmelegítik.

A nekik berendezett gondozóban van fűtés és élelem is. Az állatvédők remélik, hogy a megfelelő kondíciójú madarak szerdán vagy csütörtökön el tudnak vonulni dél felé. Ausztriában és Magyarországon tízezrével pusztulnak a madarak a jelenlegi időjárás miatt, ami Csete szerint fecske szempontból már „populáció szintű” veszteségnek számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top