Ez a világ legegészségesebb zöldsége – Ismerd meg a jótékony hatásait!

Sz.Cs. | 2024. Szeptember 18.
A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása nélkülözhetetlen, azonban ezek közül is akadnak olyanok, amiknek még az átlagosabbnál is magasabb a tápanyagtartalma.

Egy egészséges, tudatos életmód kialakítása nem egyszerű folyamat, azonban minden energiát, időt és pénzt megér, hiszen a tápláló alapanyagokat később a szervezetünk is meghálálja majd. Vannak például olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek hatékonyan csökkentik a gyulladást, jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre, de akadnak olyanok is, amelyek kifejezetten hasznosak a szépségápolásban

Azt sokan tudják, hogy számos kedvező hatással rendelkezik például a brokkoli, a paradicsom, illetve a fokhagyma, most azonban az is kiderült, hogy melyik zöldség a legegészségesebb a világon. Jól hangzó címke, de ezúttal tudományos vizsgálatok állnak mögötte, ugyanis az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) tápanyagsűrűség alapján rangsorolta a zöldségeket.

Tápanyagsűrűség alapján az orvosi vízitormát ítélték meg a legegészségesebbnek, a 100 pontból a maximumot érte el. Második helyen szerepelt a kínai kel, a harmadikon pedig a mángold.

A tápanyagsűrűség megállapítása során azt nézték, hogy 17 tápanyag (kálium, rost, fehérje, kalcium, vas, tiamin, riboflavin, niacin, folsav, cink, A-, B6-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin) milyen mennyiségben található meg az egyes zöldségekben, és közben figyelembe vették az adott élelmiszer energiatartalmát is. Vagyis a legegészségesebb zöldségek esetében kevés kalória mellett sok hasznos tápanyaghoz jutunk, nincs „üres kalória”. 

Mi az a vízitorma?

Az orvosi vízitorma a keresztesvirágúak rendjébe tartozik, ezen belül pedig a káposztafélék családjába sorolják. Csak keveset lehet hallani erről a zöldségről, hiszen nemcsak az otthoni konyhában, hanem a gasztronómiában sem annyira felkapott. 

„A tápanyagsűrűség az élelmiszerben lévő tápanyagok és az általuk biztosított energia vagy kalóriák aránya” – monda Rachel O’Connor, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának dietetikusa a Food&Wine-nak, majd azt is hozzátette, miszerint a tápanyagsűrűség megmutatja, hogy az adott élelmiszer mennyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. 

„Minél tápanyagdúsabb egy élelmiszer, annál több vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz grammonkénti kalóriánként.”

A szakértők szerint a vízitorma tartalmaz olyan vegyületeket – ilyen például a diindolil-metán és a szulforafán –, amelyeket összefüggésbe hoztak azzal, hogy fogyasztásával alacsonyabb lehet a rák kialakulásának kockázata. A zöldség K-vitaminban is gazdag, azonban rosttartalma nem túl magas, éppen ezért a dietetikus hangsúlyozta, hogy más zöldségekkel is tarkítani kell az étrendünket. 

„A rost számos okból fontos összetevője étrendünknek, éppen ezért fontos, hogy ne ez legyen az egyetlen keresztesvirágú zöldség, amelyet fogyasztunk.”

A vízitorma lett a világ legegészségesebb zöldsége (Fotó: Getty Images)

Milyen jótékony hatásai vannak a vízitormának? 

Támogatja a látást és az immunrendszert 

A vízitorma A-vitaminban, illetve retinolban gazdag, amely kulcsfontosságú lehet ahhoz, hogy megőrizzük a jó látásunkat. Az A-vitamin hozzájárul ahhoz, hogy megőrizzük a szerveink egészségét. C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszert, segíti a kollagéntermelést és a sérülések gyógyítását. 

Javítja a szív egészségét 

Fogyasztása segíthet a szív egészségének megőrzésében. Az antioxidánsok (különösen a karotinoidok) hozzájárulnak az alacsonyabb vérnyomáshoz, továbbá a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. A tanulmányok szerint a zöldség csökkenti még a koleszterinszintet is. 

Támogatja a csontok egészségét

A vízitormában megtalálhatóak azok az ásványi anyagok, amelyek támogatják a csontok egészségét. Ilyen például a kalcium, a kálium és a magnézium. Ezek hiányában nagyobb eséllyel alakul ki csontritkulás. 

A szakértők szerint napi 4-5 adagnyi zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt, illetve érdemes heti négy-öt keresztesvirágú zöldséget is fogyasztani. 

Exit mobile version