4 stresszkezelő módszer, ha leszoknál a cigiről

R. V. | 2024. Október 13.
Eldöntötted, hogy mostantól nem fogsz rágyújtani, de ha stresszhelyzetbe kerülsz azonnal a cigi után nyúlsz? Pedig van alternatíva, ezeket mutatjuk most meg.

A dohányzásról való leszokás óriási lépés lehet az egészségesebb élet felé. Azonban hiába vagy ezzel tisztában, azért mégis nagy kihívás örökre letenni a cigit. Pláne, ha a stresszes helyzeteket is úgy szoktad kezelni, hogy rágyújtasz – és pont ez a szorongás az, ami a legnagyobb gátja lehet a leszokásnak. Úgyhogy most hoztunk néhány alternatív módszert a stressz kezelésére, melyek remélhetőleg segítenek megkönnyíteni a cigimentes élet felé vezető utat. 

Edz rendszeresen

Az egyik legjobb természetes stresszoldó a testmozgás. Amellett, hogy az edzés endorfint szabadít fel – ami javítja a hangulatot és csökkentik a szorongás érzését –, a kocogás, biciklizés vagy jóga pedig mozgásba lendítik a testet, távol tartva a stresszt. Ha még nem sportolsz rendszeresen, kezdd el lassan,  kicsiben és úgy haladj előre. Csak lazán: a  stresszoldás egy folyamat, nem  pedig valami verseny.

Találj egy új hobbit

Az a jó hobbi, ami megfelelően eltereli a figyelmedet minden rossz szokásról – mint a cigizés. Amikor valami teljesen új dolgot tanulsz – például festést, kertészkedést vagy megtanulni egy új hangszeren játszani –, az elméd túlságosan elmerül a feladatban ahhoz, hogy eszedbe jusson rágyújtani. Ezenkívül a szabadidős tevékenységek felszabadítanak, leveszik rólunk az érzelmi terheket. Emellett sikerélményt nyújtanak, ami segít megbirkózni a stresszel.

Az olvasás is olyan tevékenység, amibe teljesen belefeledkezhetsz. (Fotó: Daniel de la Hoz/Getty Images)

Egyél jól

Egy jó étrend csodákra képes a stressz kordában tartásában. Életerősebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzed magad, ha sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételeket fogyasztasz. Ráadásul az egészséges és tápláló ételek elkészítésének és elfogyasztásának folyamata lelkileg és fizikailag is ellazító és megnyugtató.

Legyen aktív társasági életed

Ez elsőre talán kontraproduktívnak tűnhet, mert talán a barátaid körében is vannak dohányosok, esetleg nem tudod elképzelni, hogy cigi nélkül mozdulj ki. Azonban az aktív társasági élet fantasztikus módja a stressz csökkentésének. Azt javasoljuk tehát, hogy találkozz a barátaiddal és a családoddal, csatlakozz csoportos programokhoz, vagy önkénteskedj. A lényeg, hogy érezd a kapcsolódást és azt, hogy támogatnak, ettől ugyanis jobban érzed majd magad. És ha jól vagy, kevésbé akarsz a cigizéshez hasonló rossz szokásoknak hódolni.

via

Exit mobile version