nlc.hu
Életmód

Kanada harca a dohányzás visszaszorításáért

Mostantól minden egyes szál cigire ráírják Kanadában, hogy méreg

Évente 48 ezer kanadai halálát okozza a dohányzás.

 

Egészségügyi figyelmeztető üzenettel látnak el minden egyes szál Kanadában forgalmazott cigarettát az augusztus 1-jén hatályba lépett új szabályozás első intézkedése alapján – számolt be az MTI. A cigarettaszálakon olvasható feliratok – mint a méreg minden szippantásban vagy a cigaretta impotenciát okoz” – a kanadai kormány szerint lehetetlenné teszik, hogy a dohányosok elkerüljék az egészségügyi figyelmeztetéseket.

„Ez világviszonylatban is precedensértékű intézkedés, hiszen az üzenet minden egyes slukkal közelebb jut a dohányoshoz” – nyilatkozta Rob Cunningham a Kanadai Rákellenes Társaságtól.

cigifelirat

Többek között „Rákot okoz”, „Károsítja a szerveket”, „Impotenciát okoz” „Méreg minden szippantásban” feliratokat kaptak a cigiszálak – Forrás: Global News – videó / YouTube

A kormány fokozatosan szigorodó intézkedések sorát vezeti be a következő két évben a dohányzás visszaszorítására, amely évente 48 ezer kanadai halálát okozza. A kanadaiak mintegy 13 százaléka dohányzik, ami a kormány szerint évente több mint 6 milliárd dollárjába kerül az állami egészségügyi rendszernek.

Amúgy Kanada volt az első a világon, amely 2001-ben előírta a cigarettagyártóknak, hogy a cigarettacsomagokra képi figyelmeztetéseket helyezzenek el. A beltéri dohányzást pedig még abban az évtizedben betiltották.

Tavaly novemberben egyébként egy, a dohányosok egészségi állapotát vizsgáló, nagyszabású tanulmányt tettek közzé amerikai kutatók. Kiderült, a 35 év a legkésőbbi életkor a leszokáshoz, ha el akarjuk kerülni a visszafordíthatatlan egészségügyi károsodásokat. Ilyenkor még nem feltétlenül jelentkeznek a szervezet károsodásának jelei.

Tíz füstmentes év elteltével a tüdőrák kockázata nagyjából felére csökken az aktív dohányos időszakhoz viszonyítva. Mindemellett a száj-, torok- vagy hasnyálmirigyrák kialakulásának valószínűsége is jelentősen csökken. A dohányzásról való leszokás után 15 évvel szívkoszorúér-betegség, valamint a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélye megegyezik egy soha nem dohányzóéval. 20 év elteltével pedig a dohányzás okozta halálesetek kockázata (tüdőbetegség, rák) egy olyan ember szintjére esik vissza, aki soha életében nem gyújtott rá.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top