Aktuális

Az e-cigitől 20 évesen olyan lesz a tüdőd, mint egy 70 évesé

Az e-cigi mégsem jó alternatívája a „rendes” ciginek?

András le akart szokni a cigiről, ezért jó alternatívának, „cigarettapótlónak” tűnt az elektronikus cigaretta. Úgy gondolta, ezzel kiküszöböli a káros anyagokat. „A legdrágább, legjobb minőségű készüléket vettem meg, mégis egy csomót kezdtem el érezni a torkomban, minden egyes alkalommal sípolt a tüdőm, köhögőrohamom volt, úgy egy percig nehezen kaptam levegőt. Mások tanácsára megpróbáltam személyre szabni a készüléket, de nem segített. Ráadásul észrevettem, hogy sokkal többet szívok belőle, mint a hagyományos cigiből, mivel mindig kéznél volt” – mondja.

A sztori ugyan nem zárult happy enddel, mert András visszaszokott a hagyományos cigire, de még mindig jobban járt, mint az amerikai Adam Hergenreder, akit a múlt hónap végén kórházba szállítottak, miután több mint másfél évig e-cigarettát használt. Bár sok e-cigit használó csattanhat fel most a hírre, mondván, „sokkal tisztább a tüdeje az e-cigitől” , „több pénzt takarít meg, mióta átváltott”, és még „kátrány sem kerül a szervezetébe”, ők valószínűleg még mindig a dohányosokra jellemző kognitív disszonancia jelenségétől szenvednek, vagyis pozitív énképük fenntartásának érdekében megmagyarázzák, miért is oké, ha a cselekedetük bizonyíthatóan veszélyes. Mert ugye mindenkinek a családjában előfordul valaki, aki 90 éves koráig elszívott napi egy doboz cigit, mégsem volt még csak náthás sem. Ugyanilyen jól hangzik, hogy „én csak e-cigizem, tehát teszek az egészségemért”. Csak az a baj, hogy nem igaz.

Alig 20, és olyan a tüdeje, mintha 70 lenne

Ezt már a 18 éves amerikai diák, Adam Hergenreder is tudja, miután több mint másfél évig e-cigarettát használt. Adam, aki rendszeresen inhalálta az e-cigaretta és a THC-termékek gőzét, eleinte kontrollálatlan remegéstől szenvedett, majd hányni kezdett. A CT-vizsgálat után derült ki, hogy a fiú tüdejének alsó része alaposan károsodott, és ha édesanyja nem viszi kórházba, akkor akár két-három hét alatt visszafordíthatatlanul leromlott volna az állapota. Tüdőgyógyásza, dr. Stephen Amesbury szerint Adam olyan súlyos tüdőbetegségben szenvedett, ami nagyon ritka ilyen fiatalon – tüdejének állapota egy 70 éves emberének felelt meg. Zihált és hevesen lélegzett, orrcsövén keresztül oxigént kellett neki adni. Bár a kórházból már kikerült, nem lehet biztos abban, hogy tüdeje valaha is 100 százalékos lesz. „A betegségem előtt birkózó voltam, de valószínűleg már soha nem leszek képes visszatérni a ringbe, hiszen a tüdőm nem bírja a nagy fizikai igénybevételt” – mondta el a CNN riportjában.  

Adam nem az egyedüli fiatal áldozata az e-cigizésnek: az Egyesült Államokban legalább 100 olyan esetről tudnak, amikor az e-cigaretta tüdőbetegséget okozott használójának. A betegek közül sokan fiatalok, például Maddie Nelson is, aki három évvel ezelőtt kezdett e-cigarettázni, és azóta rendszeresen használta is azt. Mint azt már korábban megírtuk, a lány egyre jobban fulladt, émelygett, majd folyamatosan magas láza lett. Ekkor szállították kórházba. Az orvosok akut eozinofil sejtes tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Ez a tüdőbetegségek egy olyan csoportja, melynek következtében a fehérvérsejtek felhalmozódnak a tüdőben, és heves gyulladásos reakciót okoznak. A 18 éves lányt július 27-én szállították kórházba, négy nappal később életveszélyes állapotba került, ezért intenzív osztályra vitték. A tüdeje addigra olyan mértékben károsodott, hogy napokig mesterséges kómában tartották az orvosok. A lány szerencsére felépült, és most az e-cigi ellen kampányol – Adam pedig beperelte az e-cigaretta gyártóját, mert szerinte annak reklámtevékenysége manipulálta a fiatalokat.

Melania Trump is aggódik

Az e-cigik szabályozásaként Donald Trump kormánya követeli az ízesített, különféle aromájú e-cigaretták kivonását a piacról. Melania Trump, akinek Be Best nevű platformja kifejezetten a gyermekek egészségére és a függőség elleni küzdelemre összpontosít, már többször is hangot adott az e-cigaretta gyerekek általi használatával kapcsolatos aggodalmainak. „Nagyon aggódom, hogy a gyerekeink körében járványszerűen terjed az e-cigaretta használata – írta a first lady múlt heti tweetjében. – Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük az embereket a dohányzással összefüggő betegségektől és haláltól, és megakadályozzuk, hogy az e-cigaretta nikotinaddikcióhoz vezessen a fiatal generáció körében.”

Jó az íze, pont ezért veszélyes

Ha valaha szippantottál bele cigibe, jól emlékszel, milyen fertelmes íze is volt. Sokakat éppen ez tart vissza attól, hogy rágyújtsanak egy következő szálra, mások viszont ennek ellenére is keményen küzdenek azért, hogy rászokjanak a cigire. Bizonyos elméletek szerint ezért sem igaz, hogy a dohányosoknak ne lenne elég nagy akaraterejük, ám valószínűbb, hogy fiatal korban inkább a kortárs nyomás az, ami végül nikotinfüggővé tesz. Az e-cigi azért is sokkal veszélyesebb, mint a klasszikus dohánytermékek, mert jó ízére könnyebb rákapni, és nikotintartalma miatt ugyanúgy megkapjuk tőle a jóleső bódultságot. Ezt bizonyítja, hogy Amerikában abszolút növekedést tapasztaltak a középiskolások körében az ízesített e-cigik fogyasztása terén: az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) bejelentette, hogy a középiskolások majdnem negyede használ e-cigarettát, és többségük körében a gyümölcs-, illetve a mentolízesítés a legnépszerűbb. Az utántöltő folyadékok egzotikus, édes, frissítő rágóra (vagy épp büdös bagóra) emlékeztető ízvilága ellenére az e-cigaretták azonban egyáltalán nem számítanak gyerekjátéknak, sőt az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint több mint 450 lehetséges tüdőbetegséget okozhat rendszeres használatuk, és az egészségügyi tisztviselők hat halálesetet is megerősítettek az e-cigizéssel összefüggésben. Az ízesített e-cigik azért is különösen veszélyesek, mert vonzóak lehetnek a gyerekek számára is, és veszélyeztetik az ifjúsági dohányzás csökkentésében eddig elért előrelépéseket.

A e-cigaretta káros hatásai

A hagyományos cigarettával ellentétben ugyan az e-cigik tényleg nem tartalmaznak kátrányt, a kifújt aeroszoljukban már számos irritációt, asztmát, gyulladást okozó vegyületet találtak, melyek az e-cigarettát használó környezetében lévők egészségét is veszélyeztetik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Global Tobacco Epidemic jelentése alapján felhívja a figyelmet arra, hogy az elektronikus termékek, illetve hevített dohánytermékek használata semmivel sem egészségesebb, mint a hagyományos cigarettázás, az e-cigaretta nem segít a rák elleni küzdelemben. 

Megkerestük a témában Demjén Tibort, az Emmi Dohányzás Fókuszpont vezetőjét is, aki válaszul megküldte az Emmi és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakértői összefoglalóját. Az anyagban az áll, hogy „az e-cigaretta az egészségre káros vegyületeket juttat a szervezetbe. A nikotin akkor is káros, ha nem dohányfüsttel jut oda. Továbbá nem csupán a dohányfüggőség fenntartásáért, azaz az addikcióért felelős, hanem aktív szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívinfarktus kialakulásában is, sőt a daganatok kialakulásában is kitüntetett szerepe van.” A szakértők egyetértenek abban, hogy „míg a nikotin elsősorban tumor-előmozdító, addig anyagcsereterméke a nikotinreceptorok aktiválásán keresztül támogatja a sejtek fokozott burjánzását, és létrehozza a tumorkezdeményt. Kissejtes tüdőráknál kimutatták, hogy a tumorsejtek felületén nagy számban megjelenő nikotinreceptorok öngerjesztő folyamatként mozdítják előre a tumor növekedését, de a nikotin ugyanezen receptor aktiválásán keresztül támogatja a tumorsejtek elvándorlását, szövetinvázióját, vagyis az áttétek képződését.”

Az ízesített e-cigik azért is különösen veszélyesek, mert vonzóak lehetnek a gyerekek számára is (Fotó: iSotck)

Az American College of Cardiology nevű szaklapban publikált tanulmány is megállapította, hogy az e-cigaretta aromái károsítják az ereket, így a szív egészségi állapotát is. Egy másik, a Radiology nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint az e-cigarettázás átmenetileg befolyásolja az egészséges emberek vérereinek működését. MRI-felvételek tanúsága szerint már egyetlen használat után változott a véráramlás a combcsontban, de egyelőre még a kutatók számára is talány, melyik vegyi anyag felelős a megfigyelt változásokért.

Az e-cigi tündöklése és bukása

Az e-cigi elődjét 1927-ben Joseph Robinson mutatta meg a nagyvilágnak „elektromos párologtató” néven, mégis egy kínai férfihez, Hon Likhez köthető a modern e-cigi elterjedése. A férfit álmában köhögés gyötörte, és a fuldoklás közepette hirtelen az őt környékező füst köddé vált. Álmának megvalósítására 2003-ban került sor, amikor édesapja elhunyt tüdőrákban. Mivel Lik is láncdohányos volt, mindenképp el szerette volna kerülni édesapja sorsát, és 2004-ben szabadalmaztatta ötletét. Európában először 2006-ban lehetett e-cigit vásárolni, nálunk 2010-ben indult a termék pályafutása, akkor még szakboltokban, ideiglenes standokon, egyes BKV-jegypénztárakban, valamint az interneten lehetett megvásárolni. Elsősorban úgy reklámozták az új eszközt, mint a nikotinfogyasztás egyik legbiztonságosabb formáját, és az emberek sorra tértek át a dohányzás „e” formájára. Miközben Amerikában már 2011 óta ugyanúgy szabályozzák az e-cigiket, mint a hagyományos dohánytermékeket, nálunk 2016 óta tilos e-cigizni ott, ahol hagyományos dohánytermékeket sem szabad fogyasztani.

Mi a helyzet nálunk?

Az Adam Hergenreder által beperelt Juul Labs nevű cég azzal védekezett, hogy a vállalat elkötelezett az éghető cigaretták kiküszöbölésében, és terméküket életképes alternatívának szánták a felnőtt dohányosok számára. „Komoly gondot jelent, hogy az elektronikus cigaretta terjesztésében érdekelt dohányipar megtéveszti a leszokásra motivált dohányzókat azt állítva, hogy a készülék segíti a leszokást, erre vonatkozóan azonban bizonyíték nem áll rendelkezésre. Az e-cigaretta-gyártók többsége olyan dohánygyártók közül kerül ki, amelyek felismerték annak lehetőségét, hogy a fejlett országokban a dohányzók arányának csökkenése megállítható a nikotinfüggőség fenntartására alkalmas készülék által” – idézi az nlc.-nek az említett szakértői összefoglalót Demjén Tibor, hozzátéve, hogy a nikotin tartós és nem csökkenő bevitele fenntartja a nikotinfüggőséget, ezért hiába kezdi valaki a leszokás szándékával használni az e-cigarettát, gyakori, hogy áttér annak hosszú távú használatára.  

Túlzás azt állítani, hogy a készülék segíti a leszokást (Fotó: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images)

A szakértők szerint megfigyelhető, hogy míg az e-cigaretta elterjedését követő években a készüléket kizárólag dohányzók használták, az elmúlt pár évben mind nagyobb számban választják a leszokott dohányosok, illetve a korábban nem dohányzó fiatalok. „Magyarországon a 13–15 éves korosztályba tartozó, még soha nem dohányzó fiatalok 2,9 százaléka használt e-cigarettát 2012-ben, míg 2013-ra ez az arány 4 százalékra, 2016-ra pedig 11 százalékra emelkedett – áll a nyilatkozatban. – A fiatalok esetében az egészségnyereség reménye és a kedvtelés mellett számos egyéb tényező (családban, baráti körben való dohányzás, rosszabb iskolai teljesítmény, kockázatkereső magatartás, droghasználat) is hozzájárul az e-cigaretta kipróbálásához. A kipróbálás lényeges ösztönzője a mintegy 7500-féle különböző ízesítésű folyadék iránti érdeklődés, amelyek forgalmazása – a hagyományos cigarettától eltérően – a legtöbb országban engedélyezett. A fiatalok 63-70 százaléka ízesített folyadékot választ.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top