Egészség

Sokkoló adat: ennyi tinédzser lett nikotinfüggő az e-cigi miatt

Az egészségügyi szervezetek szigorúbb szabályozást sürgetnek.

Az elektromos cigarettákat még ma is sokan a dohányzás egészségesebb változatának tekintik, pedig az elmúlt években már rengetegszer bebizonyosodott, hogy ez nem így van. Az Egészségügyi Világszervezet pár napja jelentette be, hogy az e-cigik is károsak az egészségre.

Az elektromos cigaretták egyre nagyobb figyelmet kapnak Amerikában is. Az egyik legnagyobb cég, a Juul vezérigazgatója nyilvánosan kért bocsánatot a szülőktől, miután kiderült, hogy 60 millió forintnak megfelelő dollárt költöttek olyan reklámokra, amelyekkel kimondottan a tinédzsereket célozták meg – számolt be az ATV.

A felmérések szerint egyre több tizenéves szokik rá az e-cigire, és lesz nikotinfüggő. Amerikában több mint 3 millió felső tagozatos és gimnazista használ valamilyen e-cigarettát, főleg az ízesített változatok népszerűek.

A nikotinfüggőség csak az egyik probléma, a belélegzett folyadékok más panaszokat is okozhatnak. Júliusban nyolc e-cigit használó amerikai tinédzser kórházba került légúti panaszok, köhögés és mellkasi fájdalom miatt.

Több egészségügyi szervezet szerint szigorúbb szabályozásra lenne szükség, de van, ahol helyi tilalmakat vezettek be. Tizenöt államban csak 21 év fölöttiek vehetnek e-cigit, San Francisco pedig 2020-tól teljesen betiltja az e-cigaretta forgalmazását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top