Egészség

Komoly veszélyben az e-cigit használók

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében.

Az elektromos cigaretta szívása károsíthatja az agy működése számára fontos őssejteket, stresszválaszt váltva ki az idegi őssejtekben – derült ki a riverside-i székhelyű Kaliforniai Egyetem tanulmányából. Az e-cigarettát szívók azt gondolják, hogy ezek a termékek biztonságosabbak és kevésbé károsak, mint a dohányalapú cigaretták, de egyre több bizonyíték van arra, hogy a nikotin káros mind a hagyományos cigaretta, mind az e-cigaretta szívása esetében. Egy közelmúltban megjelent tanulmány azt mutatta ki, hogy az e-cigaretta ízesítése károsíthatja az ereket, és szívbetegséget okozhat.

Ezek a termékek nem ártalmatlanok. Még rövid idejű szívásuk is képes stresszelni a sejteket oly módon, hogy az sejthalálhoz vagy betegséghez vezethet. A kutatók szerint az e-cigaretta egy sor sejtszintű eseményt indít el, ami károsítja a DNS őssejtjeit.

Károsodnak az idegi őssejtek, és el is halhatnak. Ha ez bekövetkezik, nem termelődnek többé speciális sejtek – asztrociták és neuronok – az őssejtekből” – magyarázták a szakemberek. Ezek a sejtek viszont létfontosságúak, a serdülők és a magzatok különösen hajlamosak az őssejtkárosodásra, mivel agyuk még fejlődik. Ez azt jelenti, hogy a fiatalok és a várandós nők különösen sebezhetőek az e-cigaretta által – hívták fel a figyelmet a kutatók.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top