Család

Három hétig e-cigizett a tini, súlyos tüdőbetegsége lett

Az elektromos cigarettában lévő vegyületekre reagált rosszul a szervezete.

Súlyos tüdőbetegsége lett egy 18 éves amerikai lánynak mindössze három hét e-cigarettázás után – írja a CNN. A lap egy Pediatrics nevű orvosi szaklapban megjelent tanulmányt szemlézett.

Eszerint a fiatal lány kórházi kezelésre szorult, miután erősen köhögni kezdett, nehezen kapott levegőt, ráadásul minden lélegzetvétellel szúró fájdalmat érzett a mellkasában. Ugyanakkor nem volt lázas, nem mutatta felső légúti megbetegedés jeleit. Elmondása szerint korábban enyhe asztmától szenvedett, de ettől eltekintve nem volt más tüdőbetegsége.

Ahogyan az állapota romlott, az orvosok antibiotikummal próbálták meg kezelni, de ez sem segített. Az orvosok hamarosan légzési elégtelenség tüneteit fedezték fel rajta, ezért lélegeztetőgépre kötötték, és a mellkasa két oldalán csövekkel vezették el a tüdejében felgyülemlett váladékot. Az orvosok túlérzékenységi tüdőgyulladást, vagyis „nedves tüdő szindrómát” állapítottak meg nála, amelyet a vegyi anyagok miatt kialakult allergiás reakció okozott.

Dr. Casey Sommerfeld, a tanulmány szerzője szerint az e-cigarettában lévő vegyi anyagok gyulladáshoz vezettek, a nő szervezetének immunreakciója pedig csak további, még súlyosabb gyulladáshoz vezetett. Az orvos attól tart, a jövőben több hasonló esettel is találkoznak majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top