Életmód

Kiderült: az e-cigi is károsíthatja a szívet

Stanfordi kutatók szerint az ízesítőanyagok már önmagukban is súlyosan árthatnak az érfal sejtjeinek.

Régóta tudni, hogy a dohányzás nemcsak tüdőrákot okozhat, hanem súlyos szívbetegségeket is. A Stanfordi Egyetem szív- és érrendszeri intézetének kutatói szerint sajnos nem csak a hagyományos, hanem az e-cigaretta is veszélyes lehet szívünk egészségére nézve.

A kutatók laboratóriumi Petri-csészékben az egészséges emberi erek falán is megtalálható sejteket tenyésztettek ki, amelyeket aztán olyan vérben „fürösztöttek meg”, amelyet e-cigarettát szívó emberektől vettek. A gőz és néhány ízesítőanyag még a nikotin jelenléte nélkül is rendellenessé tette az erek működését, ami növelheti a szívbetegségek kockázatát – írták az Amerikai Kardiológusok Társaságának folyóiratában megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint a fahéj és a menta ízesítésű töltőfolyadék a legártalmasabb, de valamennyi vizsgált ízesítőanyag károsította a sejteket valamilyen mértékben – amelyek így kevésbé voltak képesek új erek formálására és a sebek begyógyítására.

Képünk illusztráció, Fotó: iStock

„Az ilyen kisebb laboratóriumi vizsgálatok nem tudják minden kétséget kizáróan igazolni, hogy valóban károsítja-e az egészséget az e-cigaretta, ezért további kutatásokra van szükség” – hangsúlyozta Jane Freedman, a Massachusettsi Egyetem kutatója, aki nem vett rész a tanulmány elkészítésében.

A stanfordi kutatócsoport tovább folytatja a vizsgálatokat. A kutatók ún. iPS-sejtekkel (indukált pluripotens őssejtekkel) dolgoznak, melyek képesek más típusú sejtekké alakulni. Következő kísérletükben a szív és az agy sejtjeit fogják vizsgálni.

Az amerikai közegészségügyi szakembereket aggasztja, hogy az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt az e-cigarettát szívó fiatalok száma. Joseph Wu, a stanfordi intézet igazgatója a fiatalok mellett a szívbetegek miatt is aggódik, akik szerinte könnyen azt hihetik, hogy a dohánnyal ellentétben az e-cigi nem károsítja az egészségüket. „Senki ne higgye, hogy az e-cigaretta teljesen biztonságos” – figyelmeztetett a kutató.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top