nlc.hu
Tabuk nélkül

Stresszkezelés egyszerűen, lépésről-lépésre

Stresszkezelés egyszerűen lépésről-lépésre

Apró, konkrét, mindennapokba beépíthető trükkök, amivel levezethető egy stresszesebb nap vagy csillapítható a ránk törő szorongás.

Nehéz, feszült helyzetekkel mindenki találkozik napi szinten. A megoldás nem a helyzetek elkerülésében, hanem azok kezelésében van! Ha stresszelünk, nehézzé válik a koncentrálás, alvászavar léphet fel és ingerlékennyé, nyugtalanná válhatunk. Izzadás, légszomj, izomfeszülés, fejfájás, túlzott izzadás is jelentkezhet, sőt, a tartós stressz kimeríti szervezetünk erőforrásait, gyengíti az immunrendszert. Éppen ezért fontos a stressz hatékony kezelése akár apró lépésekben, egészen pici trükkökkel is!

Stresszkezelés

(Fotó: Getty Images)

Nyugtató zene

A zenehallgatás nagyon pihentető hatással lehet a testre és az elmére is. A lassú ütemű zene elősegíti a vérnyomás és a pulzus, valamint a stresszhormonok csökkentését. Ha úgy érezzük, nagyon szorongunk vagy felhúztuk magunkat a munkahelyen, akkor viták helyett hallgassunk egy kis zenét. Az esti rutinba is beépíthető a zenehallgatás, hiszen nagyon nyugtató hatással lehet ránk. Elég egy esti 5-10 perc, amikor csak a zenére figyelünk, elcsendesedünk, becsukjuk a szemünket, és relaxálunk.

10 perc séta a friss levegőn

A mozgás segít ellazítani az izmokat és az elmét. Egy rossz nap után kifejezetten jót tesz, ha a frusztrációnkat mozgással vezetjük le. Járhatunk konditerembe, futni, úszni, sétálni stb. A sport serkenti az endorfin termelését, amitől javulhat a hangulatunk. Nincs idő fél-egy órát edzeni, de nem tudjuk a dühünket hirtelen kezelni? Akkor álljunk fel, és adjunk magunknak 10 percet a friss levegőn. Tegyünk meg pár kört, már ez is nagyon sokat tud segíteni abban, hogy megnyugodjunk, és a pulzusunk visszaálljon a normál ütembe.

15 perc csak magunkkal!

Minden nap legyen legalább 15-20 perc arra, hogy lelassuljunk, befelé figyeljünk vagy egyszerűen csak kikapcsolódjunk és ellazuljunk. Az elmédnek is szüksége van ezekre a percekre, hiszen, ha állandóan pörgünk, egy idő után kiégünk.

Felkelés és lefekvés előtti 2 perces rutin kialakítása!

Indítsuk a reggelt egy rövid, pár perces relaxációval, lélegezzünk mélyeket, és képzeljük el a napunkat, és azt, mennyire jól fog alakulni. Ha nagy kihívás előtt állunk, azt is képzeljük el, hogy sikeresen vesszük az akadályt. A napot szintén pozitív gondolatokkal zárjuk, legyünk hálásak, mennyi minden jó történt velünk a nap folyamán. Ha megteremtjük a testi-lelki egyensúlyt, a stresszt is jobban fogjuk kezelni!

Pár perces tudatos légzés

Az idegesség, feszültség egyik biztos jele, ha felszínesen, kapkodva vesszük a levegőt. A tudatos légzés könnyen megtanulható, és ezzel gyorsan és látványosan csökkenthetjük a stresszt. Ilyenkor sokat segíthet, ha pár percig tudatosan mély levegőket veszünk, koncentrálunk a be- és kilégzés folyamatára. Az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát, és csökkenti a vérnyomást.

Vágjuk magunkat pózba 2 percig!

A Columbia Egyetem kutatása szerint, ha két percig terpeszállásban állunk, karjainkat széttárva az ég felé, ez a póz annyira hatékony, hogy tényleg elég két perc ahhoz, hogy megnyugodjunk. Ha épp ülünk és nem akarjuk, hogy a munkahelyünkön teljesen bolondnak gondoljanak minket, akkor a tudósok szerint már az is segíthet, ha nem tesszük keresztbe a lábunkat, kihúzzuk magunkat és a kezünket sem fonjuk össze magunk előtt.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top