nlc.hu
Tabuk nélkül

Stressz és kezelése

Itt a magyarázat: ezért birkózol meg nehezen a stresszel! Azt is mondjuk, mi segíthet!

A teljesítményt nagymértékben befolyásolja, hogyan kezeled az érzéseidet, mennyire maradsz nyugodt a nyomás alatt. A stresszoldás és -kezelés valójában nagyon személyiségfüggő dolog.

Mindenkinek más a tűrőképessége, de amikor önmagunkhoz mérten a szervezetünk már képtelen rugalmasan elviselni a fokozott terhelést, a stressz lenyomatokat hagy a testünkben, ami mindaddig ott marad, amíg mi magunk fel nem oldjuk. Lehetnek a stressznek a személyiségre visszavezethető okai is, mint a rossz egészségi állapot, az önbizalomhiány, a rugalmatlanság, az irreális célkitűzések vagy túlzott ambíciók, és az sem segít, ha valaki idegesebb, szorongóbb személyiségtípus.

Stresszkezelés okosan

Fotó: Getty Images

Stresszhelyzet és rugalmasság

A hétköznapi életben gyakran jelent megterhelést, hogy alkalmazkodni kell a folyamatosan változó körülményekhez. Vannak, akik könnyen, míg mások nehezebben kezelik a kihívásokat, vagy nem is tudnak azokra helyesen reagálni. A rugalmasság az a képesség, ami lehetővé teszi a szembenézést az élet váratlan vagy nehéz helyzeteivel, és segít megőrizni a jó mentális egészséget.

Szaknyelven ezt az ellenállóképességet rezilienciának nevezik. Minél reziliensebb valaki, annál gyorsabban tud a stresszhelyzetet követően nyugalmi állapotba visszatérni. A kutatások alapján az emberek 60-90%-a rendelkezik ezzel a képességgel valamilyen mértékben, de lehetőség van annak tudatos fejlesztésére is.

Mi segíthet még?

A folyamatos stresszhatások, a túlhajszoltság és a krónikus stressz miatt felborulhat a szervezet egyensúlya, amelynek következménye akár súlyos betegség is lehet. Ezért az egészségmegőrzés szempontjából is fontos megtanulni a negatív helyzetek, az esetleges kudarcok hatékony kezelését.

Ne hasonlítsd össze a helyzetedet másokéval!

A világon léteznek nehezebb élethelyzetek is, de mindenkinek az a probléma jelenti a stressz forrását, amivel éppen szembe kell néznie. Élete során mindenkinek más-más nehézségekkel kell megbirkóznia, ezeket nem érdemes másokéval összehasonlítgatni, rangsorolni.

Ne várd azt, hogy a probléma magától megoldódik!

Egy problémával való szembesülés során érdemes az aktív megküzdést választani. Ez nem jelenti azt, hogy egyik pillanatról a másikra megoldódik a helyzet, de hasznos mindent több oldalról is megvizsgálni és aktívan keresni a megoldási lehetőségeket.

Nem kell egyedül végigcsinálni!

A stresszhelyzetek sikeres kezelésében az egyik legnagyobb segítséget az jelenti, ha támogatást kapsz a környezetedtől. A társas támasz nagyon fontos szerepet játszik a megküzdésben, ezért

érdemes segítséget kérni olyanoktól – barátok, családtagok, szakember –, akik elfogadással, bizalommal vesznek körül.

Önbecsülés építése

Sokan hajlamosak a sérülésekre koncentrálni, és észre sem veszik, mennyit fejlődtek, mennyivel erősebbé váltak a nehézségekkel való küzdelemben. Az önegyüttérzés, az önbecsülés segít abban, hogy lásd: a stresszből, a nehéz helyzetekből is származhatnak előnyök (például a reziliencia magasabb foka), és a megerősödött lelki immunrendszerrel hatékonyabban lehet szembenézni a következő stresszhelyzettel.

Kikapcsolódás

A rendszeres kikapcsolódás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüld a stresszt. Ha kikapcsolod a telefont, nem nézed az e-maileket, és szánsz magadra egy kis időt, már azzal is jelentősen csökkented a stresszt az életedben. Az a körülmény, hogy minden percben elérhetők vagyunk, megnehezíti a szabadidőnk élvezetét, nem jó, ha folyton attól félünk, hogy bármelyik pillanatban beeshet egy munka.

Aludj!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire fontos az alvás az érzelmi intelligencia és a stresszkezelés szempontjából. Alvás közben tulajdonképpen újratöltődik az agy, feldolgozza a napközbeni eseményeket, így tiszta fejjel és éberen vághatsz neki a következő napnak.

(Nyitókép: Maskot/ Getty Images)

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető. 

Sedacur

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top