nlc.hu
Család

A stressz öt gyakori tünete

5 jel a testedtől, hogy túl sokat stresszelsz

Van az a stressz, ami pozitívan hat ránk, ám ha túl sokat kapunk belőle, az súlyosan rombolja a pszichés és fizikai egészségünket is. Mutatjuk, hogyan jelez a szervezet, ha túl sok a feszkó az életedben.

stressz az, amikor izgulunk egy randi miatt, vagy vizsga, állásinterjú előtt. Kis adagokban segíthet a feladatok elvégzésében, és abban is, hogy veszélyes helyzetekben jól reagáljunk, a stressz ugyanis alapvetően a szervezet reakciója a veszélyes helyzetekre. Vagyis amikor fenyegetve érezzük magukat, a szervezetünkben kémiai reakciók lépnek fel, és ezektől olyan cselekedetekre leszünk képesek, amelyekkel megvédhetjük magunkat.

stressz, betegésg, idegesség

Ha sokat fáj a fejed, valószínűleg nagy a nyomás rajtad. Fotó: Getty Images

Ezt az úgynevezett”harcolj vagy menekülj”, más néven stresszreakció.

Ilyenkor a szívverés szaporább lesz, a légzés felgyorsul, az izmok megfeszülnek és a vérnyomás is megemelkedik, azaz a test felkészül a cselekvésre. Miután az agyunk számára veszélyes helyzet elmúlik, a test visszaáll az eredeti állapotában. Ám ha folyamatosan és rendszeresen stressz ér minket, akkor a szervezetünk nem tud “megnyugodni”, és ez az folyamatos készenléti állapot képes a végsőkig kiszipolyozni minket, lemerítve energiánkat, ami egy sor egészségügyi problémához vezet.

Íme 5 fizikai tünet, ami azt jelzi, hogy sok a stressz az életedben:

1.) Gyomorpanaszok

Az agy-gyomor kapcsolatra a stressz képes hatni, mégpedig úgy, hogy megnöveli a gyomorsav mennyiségét, amivel hosszútávon olyan emésztési problémákat okoz. A stresszes életet élők gyakran panaszkodnak hányingerre, gyomorégésre, gyomorfájdalomra.

2.) Gyakori fejfájás

Másik legismertebb tünete a stressznek a fejfájás, jó ha tudod, hogy a rendszeres idegeskedés a migrén gyakori kiváltója. Épp ezért a migrénes fejfájásra gyakran nem hatnak a fájdalomcsillapítók, ellenben a pihenés beválhat, és sokat segíthet a tünet enyhítésén, ha megszüntetjük, vagy legalábbis csökkentjük a stresszforrást.

3.) Motiválatlanság, rossz közérzet, ingerültség

A stressznek nemcsak fizikai, hanem érzelmi tünetei is vannak: jellemző, hogy az ember ingerültebbé válik, elveszti a motiváltságát, az érdeklődését olyan dolgok iránt, amelyek korábban örömmel, lelkesedéssel töltötték el. Eluralkodik rajta az általános közérzet, amely akár depresszióhoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy még a kora tüneteket komolyan vegyük, és kérjük szakember segítséggét.

4.) Túlzott izzadás

Ha azt veszed észre, hogy újabban sokat izzadsz, az azt mutatja, hogy egyfolytában ideges vagy, szorongsz.  Amikor ugyanis a test egy érzelemre reagál, ez lehet a stressz vagy az izgalom, az izzadság szabadul fel az apokrin mirigyekből. Ha ez túl gyakran történik meg veled, akkor érdemes gondolkodni azon, hogy milyen stressznek vagy folyamatosan kitéve.

5.) Szörnyű az éjszakák

Az alvásprobléma egyértelműen azt jelzi, hogy sok a feszültség, szorongás az életedben. Ráadásul a kevés alvás egy ördögi kört is beindít, hiszen a stresszhormonok rossz alvás esetén megnövekednek a szervezetben, ezért ébernek és feszültnek érezzük magunkat, nem tudjuk kikapcsolni a gondolatainkat és ezzel csak még idegesebbé válunk. Ha mégis sikerül elaludnunk egy ilyen helyzetben, az általában nem pihentető, sokan rémálomra panaszkodnak. 

És, hogy mit tehetünk az ellen, hogy ne emésszen fel minket a túlzott stressz? Ha kiiktatni nem is tudjuk teljes mértékben, legalább próbáljuk meg csökkenteni az ártalomforrást, és tanuljunk meg stresszkezelő technikákat.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top