Ezt látod, ha benyomod a körmöd? Irány az orvos!

Esvé | 2024. Október 14.
Komoly egészségügyi problémára utalhat egy jel, ami a körmön látszik. A jelenségre egy amerikai sürgősségi orvos hívta fel a figyelmet a Tiktok-csatornáján.

Az egyik legnagyobb amerikai sürgősségi osztályon dolgozó főorvos, Dr. Joe egy ideje saját Tiktok-csatornát üzemeltet, ahol több mint 2 millió követőjével olyan praktikus és hasznos egészségügyi vonatkozású információkat oszt meg, mint például, hogy: miért ne szedjünk vírusfertőzésre antibiotikumokat, illetve, hogy a megfázást vajon a hideg időjárás okozza, vagy valami más.

Az egyik legfrissebb videójában egy viszonylag ártatlannak tűnő jelenségre igyekszik felhívni a figyelmet, ami kizárólag a körmön látszik, és aminek az esetek legnagyobb részében nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, pedig komoly szívproblémát jelezhet.

Quincke-jel

Az orvosi szaknyelvben így nevezik azt a jelenséget, ha – miután benyomod a körmödet –  piros/vörös pulzálást látsz a körömágyhoz közel.

Dr. Joe szerint ez a jel azt jelzi, hogy a szívnek sokkal többet és keményebben kell dolgoznia, mint normál esetben, ami utalhat például aorta regurgitációra is.

És, hogy mi az az aorta regurgitáció? A sürgősségi szakember szerint aorta regurgitációról akkor beszélünk, amikor a vér a szív elernyedésekor az aortából – az aorta billentyűn keresztül – visszaáramlik a kamrába. A jelenség oka egyértelműen egyfajta szívbillentyű rendellenesség, ami az esetek nagy többségében másodlagos módon alakul ki; vagyis tágulat illetve szakadás következtében.

@drjoe_md Quincke’s sign is a physical sign seen in people with aortic regurgitation, a heart condition where blood flows back into the heart instead of moving forward. It shows up as a pulsing in the nail beds when gentle pressure is applied to the fingernail. This happens because the heart’s valves are not working properly, causing stronger pulses in the arteries. It’s one of the clues doctors use to help diagnose this heart issue. #cardiology #aorticvalve #heartmurmur #medicalstudent #medicalresident #premed ♬ original sound - Dr. Joe, M.D. 🩺

Sokféle egészségügyi problémát okozhat

Dr. Joe szerint a billentyű rendellenességet egész sor egészségügyi problémáért felelőssé tehető kezdve az egészen enyhe légszomjtól a súlyos szívelégtelenségig. Hozzáteszi, a rendellenesség egyébként meglehetősen gyakori: egyes tanulmányok szerint 20-ból egy ember érintett lehet, és elsősorban a 40-60 év közöttieknél diagnosztizálják.

Ezt látod, ha benyomod a körmöd? Irány az orvos! (fotó: GettyImages)

Pöttyök, barázdák, elszíneződések – így jelzi az egészségi állapotot a köröm

A körmön egyébként nem csak a szívünk egészsége tükröződhet vissza, hanem sok egyéb más hiányállapot, vagy rendellenesség, épp ezért érdemes időről-időre alaposan szemügyre venni őket.

  1. Fehér pöttyök a körmön: gyakran figyelhetők meg azoknál, akik rágják a körmüket, de ha nem emiatt jelentkeznek, akkor általában a fehér pöttyök cinkhiányra utalnak.
  2. Megsárgult körmök: az esetek legnagyobb részében erős dohányosok kezein váltanak sárgára a körmök, vagy bizonyos vegyszerek hatására, de ha nem ezek okozzák, akkor érdemes kizárni egy kivizsgálással a májműködési zavarokat, a kezdődő cukorbetegséget, vagy a légzőszervi gondokat.
  3. Folyton töredező körmök: a jelenség nem feltétlenül utal egészségügyi problémára, ugyanis a túlzott igénybevétel és a stressz is okozhat gyorsan töredező körmöket. Ha ez a helyzet nem áll fenn: akkor elsősorban vitaminok, fehérjék és ásványi sok hiányára és pajzsmirigygondokra is utalhat.
  4. Vízszintes csíkok a körmön: ijesztő a megjelenésük és szinte kivétel nélkül A,B-vitamin, illetve kalciumhiányt jelez.
  5. Függőleges csíkok a körmön: Ugyanúgy utalhatnak tápanyaghiányra, de jelezhetik azt is, hogy elégtelen mennyiségű folyadékot veszünk magunkhoz. Ha tápanyaghiányra utal, akkor elsősorban a vas hiányára.  
Exit mobile version