nlc.hu
Életmód

Pajzsmirigybetegség jelei a körmön

Így mutatja a köröm a pajzsmirigybetegséget

Képtelen vagy megnöveszteni a körmödet, mert állandóan törik és repedezik? Így jelzi a körmünk a pajzsmirigybetegséget.

Ha nem működik megfelelően a pajzsmirigyed, az az egész szervezetedre kihatással lehet. De honnan lehet tudni, hogy gond van a működésével? Elmondjuk, mire érdemes figyelned!

Női kézfej

A töredező köröm az egyik jel
(Fotó: Getty Images)

Mikor alakulhat ki pajzsmirigybetegség?

A pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen a jód. Éppen ezért, ha a szervezeted hiányt szenved belőle, a pajzsmirigy nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, és pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki. Ennek aztán különböző testi tünetei jelentkeznek, amik arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyik legfontosabb szerveddel gond van.

A pajzsmirigy-alulműködés jelei sokszor nem feltétlen egyértelműek, és sok más betegséget is jelezhetnek. Vannak azonban olyan jellegzetes tünetek, amik esetén érdemes orvoshoz fordulnod. Ilyen lehet a fázékonyság, a székrekedés, a túlsúly, a depresszió, a szorongás, az ólmos fáradtság is.

A pajzsmirigy-alulműködés jelei a körmöm

Az említett tüneteken túl az egyik figyelmeztető jel lehet az is, ha nem tudod megnöveszteni a körmeidet. A körmök töredezése, kettéválása és rugalmatlansága mindenképp utánajárást igényel. Ha egyszerűen nem tudod olyan rövidre vágni a körmeidet, hogy azok ne szakadjanak be, akkor már nemcsak az esztétikai okok miatt érdemes kivizsgálásra menned.

A töredező körmök oka egészen egyszerű is lehet: vitaminhiányt is jelölhet, hiszen a vashiány, a kalcium és az A-vitamin hiánya is okozhat gyenge körmöket. Természetesen az is elfordulhat, hogy a tünetek egyszerűen csak egy stresszes időszak velejárói, de ha tartósan jelen vannak, akkor konzultálj szakemberrel.

Egy vérvétellel, amin nézik a hormonszintedet, komolyabb kivizsgálás esetén pedig a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával a végére járhatsz annak, hogy van-e bármiféle gond a pajzsmirigyeddel. Ha a pajzsmirigyprobléma beigazolódott, akkor életmódváltást, néha hormonkezelést is igényel.

Tudj meg még többet az egészségedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top