nlc.hu
Életmód

Új kutatás: mégsem olyan egészségesek a zöldségek, mint eddig hittük

Mégsem olyan egészségesek a zöldségek, mint eddig hittük – állítja egy vitatott tanulmány

Egy új kutatás szerint a zöldségek nem csökkentik a szívbetegségek kockázatát, de több szakember nem ért egyet a vizsgálat megállapításaival.

Ha sok zöldséget fogyasztunk, azzal jót teszünk a szívünknek, az általános egészségünknek és még a Földnek is – hangzik a jól ismert állítás, de könnyen lehet, hogy nem is igaz.

A Frontiers in Nutrition folyóiratban hétfőn publikált, 400 ezer brit felnőtt étkezési szokásain alapuló vizsgálat szerint

a zöldségek fogyasztása – különösen főzve – nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Bár a tanulmány szerint a nyers zöldségek védelmet nyújthatnak a szívbetegségekkel szemben, amikor a kutatók figyelembe vették az életmódbeli sajátosságokat – például a fizikai aktivitást, a dohányzást, az alkoholfogyasztás, a vitaminok szedését –, ez az előny eltűnt. „Az elemzéseink szerint a zöldségfogyasztás szívbetegségekkel szembeni védőhatása csak látszólagos, valószínűleg a társadalmi-gazdasági helyzet és az életmódbeli különbségek magyarázzák” – mondta Qi Feng, az Oxfordi Egyetem epidemiológusa.

Sokféle zöldség az asztalon

Egy új kutatás szerint nem segít a szívbetegségek megelőzésében a zöldségfogyasztás (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)

A kutatás persze nem jelenti azt, hogy hagyjuk abba a zöldségfogyasztást. Naveed Sattar, a Glasgow-i Egyetem szív- és érrendszerrel foglakozó professzora szerint megbízható kutatási eredmények vannak arra vonatkozóan, hogy a rostban gazdag élelmiszerek, például a zöldségek fogyasztása segíthet a testsúly csökkentésében és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. A szakember úgy véli, a mostani kutatás következtetései vitathatók, mivel a szerzők túlságosan kiigazíthatták azokat a tényezőket, amelyek a zöldségek alacsonyabb beviteléért felelősek.

Hasonló véleményen van Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora is. Mint mondta, ha csak egyetlen összetevőt, például a zöldségeket adjuk hozzá az étrendhez, nem valószínű, hogy a kívánt hatást érjük el. Szerinte nem egyes élelmiszereket és tápanyagokat kellene vizsgálni, hanem a teljes étrendet.

(CNN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top