Görcsoldás könnyedén

Hogyan előzheted meg az epekő kialakulását?

Az epekő leggyakrabban túlsúlyos embereknél alakul ki – és ezzel részben már választ is adtunk a címben feltett kérdésre. A megelőzés egyik legfontosabb eszköze ugyanis a testsúly karbantartása és a helyes táplálkozás. Ezért ha szeretnéd elkerülni az epekővel járó gyötrelmes kínokat és görcsöket, akkor a legjobb, ha gondosan állítod össze az étrendedet, és rendszeres mozgással dolgozod le a felesleges kilókat!

A legtöbb epeköves beteg egyben súlyfelesleggel is küzd, hiszen az epekő kialakulásának egyik legfőbb oka a zsírokban gazdag étrend és az, hogy az így bevitt kalóriákat nem hasznosítjuk rendszeres testedzéssel vagy más fizikai erőkifejtéssel. A másik lehetséges ok, hogy rosszul vágunk bele fogyókúrába, illetve az étkezéseinkben nem tartunk rendszert: a diétáknál gyakori – egyébként ártalmas és helytelen – koplalás ugyanis lassítja az epe működését, és mivel ritkábban ürül ki, az így felgyűlt salakanyagok idővel kövecskékké állnak össze. Ugyanez az eredménye annak is, ha különféle kifogásokra hivatkozva – például “rohannom kell dolgozni” – kihagyjuk a fontos étkezéseket, a reggelit, a tízórait és az ebédet, majd az egészet délután és este pótoljuk egy jó kiadós falatozással.

Hogyan előzheted meg az epekő kialakulását?

Vigyél rendszert az evésbe!

Az első tehát, amit érdemes megtennünk azért, hogy elkerüljük az epekövet, hogy rendszert viszünk az étkezéseinkben. Ezzel nem csupán az epeműködést serkentjük, hanem általában véve jót teszünk az emésztésünknek és az egészségünknek: az egymást kiszámítható ritmusban követő étkezések hatására ugyanis egyrészt mérséklődik a falánkság és a kínzó éhségérzet, ami miatt degeszre tömjük magunkat, másrészt oldódik a szervezetben a stressz is. Ugyanis ha kiszámíthatatlanul étkezünk, az agyunk olyan utasításokat ad ki a szervezetnek, hogy kezdje el tárolni a bevitt tápanyagokat, mert nem tudhatja pontosan, hogy mikor juthat azokhoz legközelebb hozzá. Így készül fel a testünk egy lehetséges koplalásra. Ám ha meghatározott időközönként és rendszeresen étkezünk, akkor a szervezet kevesebbet raktároz, így a hízás is elkerülhető.

Főzz változatosan, egyél mértékletesen!

A rendszeres étkezés más okból is nagyon ajánlott: minél többször eszünk egy nap, annál valószínűbb, hogy változatos összetételű lesz a táplálékunk – márpedig a változatosságra éppúgy égető szüksége van a szervezetnek, mint a rendszerességre, ha evésről van szó. Egészséges táplálkozás ugyanis elképzelhetetlen a rostos zöldségek, vitaminban gazdag gyümölcsök, energiában gazdag sovány húsok és nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazó halfélék nélkül, mint ahogy a tejtermékek, olajos magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék is szükségesek hozzá. Egy jól megkomponált étkezési rendben a napi ötszöri evés során ezek mindegyike beilleszthető úgy, hogy ne csak egészségesek, de finomak is legyenek az ételeink, és a változatosságuk miatt ne unjunk rá.

Hogyan előzheted meg az epekő kialakulását?

Az epekő kialakulása ellen különösebb diétára tehát nincs is szükség, mindössze a változatosságra, rendszerességre és mértékletességre kell odafigyelni, illetve arra, hogy az ételeinket hogyan készítjük el. A rántás helyett inkább a habarást részesítsük előnyben, és kerüljük a bő olajban való sütést, a panírozott, rántott, füstölt húsokat. Ne féljünk attól, hogy ízetlen lesz emiatt az étel, hiszen a párolás, főzés mellett és a nem túl egészséges panírozáson és rántáson kívül számtalan olyan technika létezik, amivel zamatossá tehetők a húsok: ajánljuk a sütőzacskó, a római tál használatát, és süthetjük a húsokat són, alufóliában és roston is, de a grillezéssel is pompás ételek készíthetők.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top