nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A pajzsmirigybetegség tünetei

Ismerősek ezek a tünetek? Ha igen, akkor lehet, hogy baj van a pajzsmirigyeddel

Nem annyira egyértelműek a tünetek, ha probléma van a pajzsmiriggyel. Segítünk, hogy felismerd a jeleket!

A pajzsmirigy az endokrin rendszer fontos része, olyan hormonokat szabályoz, amelyek a szervezet számos funkcióját befolyásolják, többek között az is, hogy a testünk fizikailag és mentálisan mennyire tud jól működni. Ha a pajzsmirigy alul- vagy túlműködik, akkor egészen változatos tüneteink lehetnek, amiket minél hamarabb érdemes felismerni ahhoz, hogy orvoshoz forduljunk segítségért. A következő tünetek pajzsmirigyproblémára utalhatnak, de annak eldöntése, hogy túl- vagy alulműködésről van szó, mindenképp orvosi feladat, aki egy laborvizsgálatból már tudni fogja, merre kell elindulni a kezeléssel.

Állandó fáradtság

Ha már ébredéskor is kimerültnek érzed magad, nyolc vagy tíz óra alvás sem elég ahhoz, hogy kipihend magad, vagy ha folyton elbóbiskolsz, az mind a pajzsmirigyprobléma jele lehet. Pajzsmirigy-túlműködés esetén éjszakai álmatlanság is előfordulhat, ami napközben kimerültséget hoz magával. A pajzsmiriggyel kapcsolatos fáradtság legfontosabb jellemzője, hogy nem enyhül, függetlenül attól, hogy mennyit alszol éjszaka vagy szundikálsz napközben. Ez a fáradtság gátolhat akár abban is, hogy a mindennapi feladataidat elvégezd, ha pedig idáig eljutottál, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Súlyváltozások

Ha már minden alacsony zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú és kalóriaszegény diétát kipróbáltál, de nem nagyon volt sikeres a fogyás, lehet, hogy pajzsmirigy-alulműködés áll a háttérben. Az alulműködő pajzsmirigy a végtelenségig lelassítja az anyagcserét, ezért is áll fenn a fogyási képtelenség. Ezzel ellentétben pajzsmirigy-túlműködés esetén a betegek általában nem tudnak hízni, bármennyit is esznek. Ez azért van, mert a túl aktív pajzsmirigy az anyagcserét felgyorsítja, ami miatt a szervezet őrült tempóban égeti a kalóriákat. Ha tehát megmagyarázhatatlan hízást vagy fogyást tapasztalsz, irány a labor és az orvos!

Izom- és ízületi fájdalom

A látszólag ok nélküli izom- és ízületi fájdalmak pajzsmirigybetegségre utalhatnak. Ezek a fájdalmak lehetnek intenzívek és csillapíthatatlanok, zavarhatják a normál tevékenységeket, és gátolhatnak abban, hogy a normál tartományon belüli mozgásokat és feladatokat elvégezd – például leguggolj a gyerekhez vagy kiporszívózd a lakást. Ezek a tünetek izomgyengeségként is jelentkezhetnek, ami miatt bizonyos izomcsoportok hirtelen képtelenné válnak a normál terhelés elviselésére, olyan feladat is nehézséget okozhat, mint hogy haza kell vinni két kiló kenyeret egy szatyorban. Egyeseknél kézremegés, vagy fájdalom, duzzanat, merevség is jelentkezhet az izmokban és az ízületekben.

Orvos vizsgálja a fiatal nő nyakát

Figyelj a tünetekre! (Kép: Getty Images)

Duzzanat a nyakon

A nyakon megjelenő duzzanat, vagy láthatóan megnagyobbodott pajzsmirigy, amely nyaki fájdalmat és rekedtes hangot okoz, jellemző tünet a pajzsmirigy betegségében. Ezt az állapotot „golyva” néven is ismerik, és jellemzően a nyak tövében egy olyan megnagyobbodás, amely érinti a bőrt és a környező szöveteket. A golyva jelenléte nem feltétlenül jelzi, hogy magával a pajzsmiriggyel van probléma, egyszerűen azt jelenti, hogy van valamilyen alapbetegség, amely befolyásolja a pajzsmirigy méretét és növekedést okoz, és ha ez elszigetelten, más tünetek jelenléte nélkül jelentkezik, akkor nem biztos, hogy beavatkozást igényel, de ennek eldöntése vizsgálat után az orvos dolga.

Haj- és bőrelváltozások

A haj és a bőr gyakran a pajzsmirigyproblémák első jeleit mutatja, beleértve az olyan tüneteket, mint a száraz haj, a hajhullás, a pikkelyes vagy a túlzottan száraz bőr. A normális, szabályozott hajnövekedés valójában a pajzsmirigy megfelelő működésétől függ, ezért aztán ha gond van ezzel a szervvel, akkor az férfiaknál és nőknél is okozhat kopaszodást vagy a testszőrzet elvesztését. A pajzsmirigy szabályozza a hormonok szállítását is, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges bőr fenntartásában. Ha a pajzsmirigy alul- vagy túlműködik, ezek a hormonok nem a megfelelő mennyiségben jutnak a szervezetbe, ami a bőrön észrevehető változásokban jelenik meg.

Bélrendszeri zavarok

Mind a pajzsmirigy-alulműködés, mind a pajzsmirigy túlműködés változásokat okozhat a bélműködésben. Az alulműködésben szenvedők gyakran tapasztalnak nehézségeket a székletürítésben, ami krónikus székrekedéshez, fájdalmas bélmozgáshoz, és további problémákhoz, például aranyérhez is vezethet. Túlműködés esetén pedig a székletürítés gyakoribbá válhat, a széklet általában laza, nagyobb mennyiségű folyadékkal, és akkor is előfordulhat, ha a beteg keveset evett.

Menstruációs rendellenességek

A pajzsmirigy alul- és a túlműködése is megzavarhatja a nők menstruációs ciklusát. A pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő nőknél a normálisnál enyhébb menstruáció jelentkezhet, és az is előfordulhat, hogy a menstruáció teljesen kimarad. Pajzsmirigy-túlműködés esetén azonban nagyobb mennyiségű vagy a normálisnál hosszabb ideig tartó menstruációt tapasztalhatsz, illetve maga a menstruációs ciklus is lerövidülhet.

Depresszió

A depresszió vagy a szorongásos zavarok pajzsmirigybetegségre utalhatnak, bár ezek a tünetek önmagukban általában nem elegendőek a diagnózis felállításához. A pszichés tünetek és hangulatzavarok általános vagy akut módon jelenhetnek meg, azaz a betegeknél fokozatosan jöhetnek elő az enyhe vagy súlyos depresszió tünetei, de az is előfordulhat, hogy váratlan, hirtelen és intenzív tüneteket, például pánikrohamot tapasztalsz magadon. A hangulatzavarok gyakrabban fordulnak elő pajzsmirigy-alulműködés esetén, ilyenkor jellemző az általános rossz közérzet, letargia, a koncentrációra való képtelenség vagy annak hiánya, illetve a szellemi lomhaság érzése.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top