nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Ételek pajzsmirigy-alulműködés esetén

5 étel, ami segít a pajzsmirigy-alulműködés esetén egyensúlyban maradni

A pajzsmirigy egészséges működését az életmódunkkal, ételeinkkel is segíthetjük. Mutatjuk azt az öt ételt, ami segíthet pajzsmirigy-alulműködés esetén.

A pajzsmirigyproblémákat nehéz észrevenni, olyan szerteágazó tüneteket mutathatnak, melyekből nem is gondolnánk, hogy köze lehet a pajzsmirigyhez. Többek között olyan tünetekkel szembesülhetünk, ha beteg a pajzsmirigy, mint például a fáradékonyság, memóriaproblémák, hízás vagy épp gyors fogyás, hajhullás, bőrszárazság… a tünetek többségét előbb biztos, hogy valamilyen szokványos, egyszerűbb problémának tulajdonítjuk és a pajzsmirigy lesz az a szervünk, amit az utolsók között jut eszünkbe kivizsgáltatni.

A pajzsmirigy egészsége a laborban kezdődik

Mindenképp el kell menni pajzsmirigy laborvizsgálatra, ha a következő tüneteket észleled magadon: bármilyen irányú testsúlyváltozás, hajhullás, bőrszárazság, székrekedés, levertség, fázékonyság vagy éppen izzadás, melegtűrő képesség romlása, szapora szívverés, ritmuszavarok, izgatottság, hasmenés.

5 étel pajzsmirigy-alulműködés esetén

Óva intünk mindenkit attól, hogy saját magát kezdje gyógyítani, a laborvizsgálat után mindenképpen fel kell keresni az eredményekkel egy endokrinológust, aki meghatározza a kezelés további menetét. Ez általában hormonkezelésből áll, ám a gyógyszerek mellett támogathatjuk a szervezetünk működését a megfelelő étkezéssel is, hogy a pajzsmirigyünk minél hamarabb egyensúlyba kerüljön. A következő öt ételt pajzsmirigy-alulműködés esetén javasolják a szakemberek:

1. Tengeri alga

Bár nálunk nem olyan gyakori, de azért szerencsére kapható a tengeri alga – magas a jódtartalma, ami a tiroxin hormon alkotórésze, amit a pajzsmirigy termel –, ha máshogy nem, akkor a sushiban hozzá lehet jutni. De kapszulában is fogyaszthatjuk vagy salátába keverve, esetleg levest főzhetünk belőle. Akkor is érdemes az étrendünk részévé tenni, ha semmi baja a pajzsmirigyünknek, ugyanis kimagasló az ásványianyag-tartalma: sok vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink van benne.

Az étrend és a pajzsmirigy-alulműködés

Az étrendünk segítheti a pajzsmirigy egészséges működését (Kép: Getty Images)

2. Olajos magvak

Ehetjük pirítva, sósan vagy natúran, az olajos magvakat mindenképp az étrendünkön kell tartani. A brazil dió (más néven: paradió), makadámdió és a mogyoró is remek választás pajzsmirigy-alulműködés esetén, mert szeléntartalmuk támogatja a pajzsmirigy egészséges működését. Túlzásba persze nem szabad vinni, a napi adag egy zárt tenyérnyi legyen csak az olajos magvakból.

3. Tengeri halak

A szelén és az Omega-3 zsírsavak miatt javasolt a tengeri halak fogyasztása, lehetőleg egészségesen elkészítve, nem olajban, vastag panírban kisütve. Tepsiben sült lazac, tőkehal vagy tengeri sügér is jó ötlet ebédre vagy vacsorára.

4. Tejtermékek

A tejtermékeket a jódtartalmuk miatt ajánlják a pajzsmirigy-alulműködéssel küzdőknek, mert a pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége, ám arra figyelni kell, hogy a tejtermékek ronthatják a pajzsmirigy-gyógyszerek felszívódását, ezért legalább egy óra teljen el a kettő bevétele közt.

5. Tojás

Természetesen az a legjobb, ha sikerül hormonmentes tojást vásárolni, erre legnagyobb esélyünk a piacon van. A tojás fontos része a pajzsmirigy-alulműködés esetén az étrendünknek, mert szelénben és jódban is gazdag. Nem kell naponta hat darabot megenni belőle, elég, ha csak napi egy tojással számolunk a pajzsmirigyünk egészsége érdekében.

Egészséges táplálkozás:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top