nlc.hu
Gasztro

Túlérett banán

Banánmentő akció: örülj a túlérett banánnak, a legjobb süti alapanyag

A túlérett banán olyan édes, hogy hozzáadott cukor nélkül készíthetünk belőle nyalánkságot, még sütni sem kell. Banánmentésre fel!

Időnként óhatatlanul bent reked a gyümölcsöstálban egy-két banán, ami már a kutyának sem kell és ahogy múlnak felette a napok, úgy válik szegény egyre kevésbé kívánatossá. Az idő vasfogáról hosszan filozofálhatnánk – mint megtudtam a minap, az étel: vallás – de nem fogunk, hanem a gyakorlati oldaláról közelítjük meg a kérdést. Mit csináljunk a túlérett banánnal? Kidobni nyilván nem szeretnénk, úgyhogy cselekednünk kell!

túlérett banán

Ez már megérett az átlényegítésre (Fotó: Alexas Fotos / Pixabay)

A túlérett banán, mint sok más étel, szintén eléggé megosztó dolog, van, aki ránézni sem tud és van, aki addig hozzá nem nyúl a gyümölcshöz, amíg meg nem jelennek a héján a barna foltok. Nem foglalok állást, ízlésekről nem vitatkozunk, az viszont tény, hogy a gyümölcsök cukortartalma az érés végső fázisában megsokszorozódik és ez azt jelenti, hogy

 cukor hozzáadása nélkül készíthetünk a túlérett banánból édességeket.

Ráadásul, ha jól válogatjuk meg az alapanyagokat, még sütni sem kell, ami azt jelenti, hogy pillanatok alatt juthatunk hozzá a napi cukoradagunkhoz, méghozzá tökéletesen egészséges forrásból.

További információ, amit úgy érzem, hogy nem lenne korrekt elhallgatni, hogy miután édességgé alakítottuk az addig elhagyatottan heverő banánokat, hirtelen mindenkinek kelleni fognak. Ha úgy tervezed, hogy oké, akkor csinálsz magadnak egy jó kis banánturmixot, hát jobb, ha nem éled bele magad, mert amint a szádhoz emelnéd a szívószálat (nyugi, többször használatos, szilikon), abban a pillanatban megérkeznek a többiek és elkunyerálják. Ezt csak úgy mondom, habár élettapasztalat van mögötte. A sütik meg csak úgy elkopnak, szóval jobb, ha nincsenek velük különösebb terveid.

A banánmentő konyhai akcióknál – szürpríz – mindig a megmentendő banán mennyiségéből kell kiindulni. Ez nagyjából azt is jelenti, hogy sose higgy a kőbe vésett recepteknek, mivel senkinek sincs otthon pont 30 deka félig rohadt banánja. A maradékoknak ugyanis sajátosságuk, hogy teljességgel önálló életet élnek, mennyiségük és minőségük gyakorlatilag zabolátlan és teljességgel kicsúszik az irányításunk alól.

Éppen ezért szükség van némi lazaságra, alkotókedvre meg önbizalomra. Pontos receptekre már nem annyira, de azért nyilván adunk néhány ötletet.

Banános golyó

Ez egy sütés nélkül készülő édesség, 10 perc alatt dobtam össze, de abban már a tálalás és a fotózás is benne volt. Extra trükk: a banánon kívül az összes hozzávaló kiváltható aszalt gyümölcsös-magvas müzlivel.

banános golyó

Öt perc alatt kész a banános golyó (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • másfél darab túlérett banán (ennyi volt otthon)
  • egy marék mandula, de lehet más mag is, vagy semmi, arányosítva a meglévő banán mennyiségéhez
  • kb. 8 dkg aszalt vörösáfonya, de lehet mazsola vagy más aszalt gyümölcs is
  • kb. 3-4 evőkanál zabpehely, vagy valami hasonló, addig szórtam, amíg össze nem állt
  • kókuszreszelék a hempergetéshez

Elkészítés

  1. Először az aszalt gyümölcsöt és a mandulát tesszük a késes vágóba, addig pörgetjük, amíg nagyjából fel nem darabolja. Jöhet a banán, azt is beleturmixoljuk, majd öntünk hozzá annyi zabpelyhet, hogy összeálljon formázhatóvá.
  2. Ezután kivesszük a kést a kutterből (okos ember más kárán tanul, tényleg vegyük ki a kést!) és formázzunk golyókat, majd hempergessük meg kókuszreszelékben.

A képen van két csupasz golyó is, hogy lássátok, milyen belülről: csupa értékes hozzávalóból áll. Az íze meg finom és édes.

Banános tiramisu(féleség)

Ez az édesség is sütés nélkül készül, ezért különösebben nincs értelme mennyiségeket megadni, mivel egyrészt a megmaradt banán mennyiségéből indulunk ki, másrészt meg mindenképp össze fog állni.

banános tiramisu

Csoki és banán két jó barát (Fotó: Getty Images)

Hozzávalók

  • babapiskóta
  • fáradt banán
  • étcsokoládé (banánonként kb. 2 dkg)
  • habtejszín (banánonként 1,5-2 dl)
  • tej+kakaópor
  • fahéj és kardamom (ha van)

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a krémet. A banánt összeturmixoljuk, majd teszünk hozzá annyi, mikróban felolvasztott csokit, hogy jól nézzen ki, fűszerezzük. Verjük habbá az alaposan behűtött tejszínt és forgassuk a csokis banánhoz.
  2. Most készítsünk egy bögre kakaót a hagyományos módon, de adjunk hozzá fűszereket és öntsük át egy tálkába, amibe belefér egy babapiskóta. Vegyünk elő egy akkora tálat, amekkorát a krémünk mennyisége megkíván, (vagy még jobb, ha poharakba tesszük) és rakjuk ki az alját babapiskótával, amit egy pillanatra a kakaóba mártottunk. Kenjük meg a krém felével, majd jöhet rá még egy réteg kakaóba mártott piskóta és a krém másik fele.

Tegyük az egészet a hűtőbe és hagyjuk pár órát összeérni, tálaláskor pedig szórjuk meg kakaóporral vagy reszeljünk rá csokit.

Banánturmix

banán turmix

Táplálék a testnek, öröm a léleknek. Édes és egészséges (Fotó: NRS Kitchen / Pixabay)

A másik, univerzális túlérett banántemető a különböző turmixok. Ehhez is lehetne receptet adni, de teljesen felesleges. A lényeg, hogy ami gyümölcs van otthon, azt nyugodtan beletehetjük. Facsarhatunk a banán mellé narancslevet, dobhatunk bele hámozott almát, vagy egy-két marék fagyasztott epret vagy bogyót – ami éppen akad otthon. Ha akarsz, önthetsz bele (növényi) tejet is, cukrozni viszont egyáltalán nem kell, elég édes magától is.

Ha akarod, le is fagyaszthatod formákban, de szerintem ezt télen senki sem akarja. Tehetünk bele fűszereket, a banán nagyon szereti a fahéjat és a többi mézeskalács- vagy forraltborfűszert és a mentával is jóban vannak, de nem kell túlcsicsázni, lényeg az egyszerűség. Botmixer, szívószál, egészségünkre!

Receptek egészséges reggelihez

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top