nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Pajzsmirigybetegség tünetei

10 jel, hogy gond van a pajzsmirigyeddel

A pajzsmirigy rendellenes működése az egész szervezetre hatással van, változatos, olykor egészen furcsa tüneteket is okozva.

A pajzsmirigy alapvető feladata, hogy termelje a pajzsmirigyhormont, ami a szervezet anyagcsere-szabályzásában játszik fontos szerepet. A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész szervezetre hatnak, befolyásolják az anyagcserét, a szívritmust, a vérnyomást, a gyomor-bél működését, agyunk teljesítményét. Mondhatjuk tehát, hogy a pajzsmirigyhormon szinte az összes szervünkre valamilyen módon hatással van, ha pedig felborul az egyensúly és túl sok vagy túl kevés termelődik belőle, az komoly problémát, betegséget, sőt, akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Népbetegségnek számít

A pajzsmirigy betegségei most már népbetegségnek számítanak Magyarországon, a statisztikák szerint többen szenvednek az alulműködésben, mint túlműködésben, és többségében a nőket érintik a pajzsmirigybetegségek.

A tünetek nehezen felismerhetőek

A pajzsmirigybetegségekkel az is a probléma, hogy gyakran elsikkadnak felette még a szakemberek is, mert olyan nehezen felismerhetőek a tünetek. A betegek beszámolóit olvasva láthatjuk, hogy a diagnózisig akár évek is eltelhetnek, mert a tünetek látszólag egymástól függetlenül jelentkeznek, más, életmódbeli hiányossággal is magyarázhatók, vagy egyéb betegséggel – mint például az inzulinrezisztenciával – is keverhetők. Az sem mindegy, hogy a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéséről van szó, hiszen más tünetcsoport jellemző az egyikre és a másikra.

Nem segít a helyzeten az sem, hogy ezek a tünetek olyan hétköznapiak tudnak lenni, hogy eszünkbe sem jut velük felkeresni az orvost, inkább csak a barátokkal, családtagokkal beszéljük meg a testünk jelzéseit, amivel elbagatellizáljuk és kicsinyítjük a jelentőségüket, a diagnózistól és kezeléstől pedig egyre messzebb kerülünk. Mivel a két leggyakoribb pajzsmirigy-rendellenesség, az alul- és túlműködés egyik legszembetűnőbb tünete a testsúly hirtelen változása, ezért könnyen ráfogjuk a többi jelet is arra, hogy biztos nem megfelelően étkezünk, nem mozgunk eleget vagy épp ellenkezőleg, fogyás esetén még akár örülhetünk is a hirtelen, látszólag ok nélkül bekövetkező súlyvesztésnek ahelyett, hogy a laborba szaladnánk vérvételre. Persze emiatt nem hibáztathatjuk magunkat, hiszen a kilók a mai életmód mellett jönnek-mennek, sokszor az orvosok is eltévesztik a tüneteket és nem gondolnak pajzsmirigyproblémára.

A pajzsmirigybetegség tünetei

A pajzsmirigybetegség tünetei egészen hétköznapiak lehetnek (Kép: Getty Images)

A heves szívdobogás meggyorsította a diagnózist

Ildikó pajzsmirigy-túlműködéssel küzdött több évig, csak épp nem tudott róla, hogy ez a tünetek hátterében: „Nekem csak három évig tartott, hogy megkapjam a diagnózist, azért »csak«, mert van ismerősöm, akivel 10 évig nem történt semmi, és mindig másra fogták a tüneteit. Nálam az volt a szerencse – ha lehet ilyet mondani –, hogy nemcsak a megállíthatatlan fogyás, hanem borzalmasan heves szívdobogás is volt a tünetek között, így nem lehetett a fogyókúrára ráfogni, hanem muszáj volt kardiológushoz is elmenni.

A heves szívdobogásra ugyanis nem lehet legyinteni, mert egy csomó kellemetlen más tünettel jár együtt: nem kaptam rendesen levegőt, szorított a mellkasom, hirtelen teljesen leizzadtam…

Először a háziorvosomat kerestem fel, aki szerint azért dobogott annyira a szívem, mert túlzásba vittem az éhezést. Ezt nem fogadtam el, mert pontosan tudtam, hogy nincs gond az étkezésemmel, hiszen egészséges alapanyagokból készítettem az ételeket otthon, odafigyeltem a kellő kalóriabevitelre, és rendszeresen mozogtam, tehát az izomépítés is az életem része volt, azt hittem, emiatt az életmódváltás miatt van a súlyvesztés is. Tovább mentem a kardiológiára, ahol tetőtől-talpig kivizsgáltak, de még itt sem merült fel a pajzsmirigybetegség, mint a szívdobogás oka.

Amikor már feladtam magamban az orvoshoz rohangálást, akkor találkoztam a nőgyógyászommal, aki rákérdezett a fogyásra és más tüneteimre, mert utoljára egy éve még sokkal teltebben látott, és ő mondta, hogy ezt meg kell nézetni a pajzsmirigyre és az inzulinrezisztenciára fókuszálva, mert gyanús a szívdobogással együtt a fogyásos tünet számára. Ez a doki javasolta egy endokrinológus kollégáját, hogy őt keressem fel a laboreredményekkel, melyekből kiderült, hogy valóban a pajzsmirigyemmel volt probléma, túlműködés miatt szaladtak le a kilók és jelentkezett a heves szívdobogás is. Mostanra már gyógyszeres kezeléssel és helyes életmóddal rendbe hoztuk az értékeimet, de erre egy életen át figyelnem kell.”

A pajzsmirigy-alulműködés 10 tünete:

  1. nehéz elalvás vagy álmatlanság;
  2. testsúlycsökkenés;
  3. idegesség és pánikrohamok;
  4. hasmenés vagy irritábilis bélszindróma (IBS);
  5. elgyengült végtagok;
  6. rövidebb ciklusok, meddőség;
  7. hajhullás, vékonyodó, sérülékeny bőr;
  8. alacsony koleszterinszint;
  9. a szisztolés vérnyomás emelkedése (a felső érték emelkedése), de a diasztolés (az alsó érték) kicsit alacsonyabb, mint a normális;
  10. gyorsabb szívverés, mint az átlagos.

A pajzsmirigy-túlműködés 10 tünete:

  1. nehéz elalvás vagy álmatlanság;
  2. testsúlycsökkenés;
  3. idegesség és pánikrohamok;
  4. hasmenés vagy irritábilis bélszindróma (IBS);
  5. elgyengült végtagok;
  6. rövidebb ciklusok, meddőség;
  7. hajhullás, vékonyodó, sérülékeny bőr;
  8. alacsony koleszterinszint;
  9. a szisztolés vérnyomás emelkedése (a felső érték emelkedése), de a diasztolés (az alsó érték) kicsit alacsonyabb, mint a normális;
  10. gyorsabb szívverés, mint az átlagos.

Fontos ismerni a pajzsmirigybetegségek rizikófaktorait is, mert ha jelen vannak az életünkben, akkor érdemes tünetek nélkül is rendszeresen ellenőriztetni a pajzsmirigy állapotát. A rizikófaktorok például a családban halmozódó cukor- vagy pajzsmirigybetegség, a nyak vagy a fej korábbi sugárkezelése, az elhízás – ha ezek közül bármelyik igaz ránk, akkor irány a labor és az orvos, hogy időben kiderüljön, ha baj van a pajzsmiriggyel.

Az egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top