nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Pajzsmirigybetegség lelki okai

A lélek is hatással lehet a pajzsmirigy egészségére

A pajzsmirigy működési problémái az energiaközpontjaink kiegyensúlyozatlanságát jelezhetik a Lelki eredetű betegségek lexikona című könyv szerint.

A pajzsmirigyünk egészségére a lelkiállapotunk is hatással van Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona című könyve szerint.

Test és lélek egyensúlyban

A könyv szerzője pszichoterapeutaként dolgozott egész életében, a tapasztalatait pedig a könyvbe öntötte, hogy segítsen megérteni az érzelmeink, gondolataink, lelki állapotaink szervezetünkre gyakorolt hatását. Nem állítja azt, hogy csak és kizárólag lelki okok húzódnak meg a pajzsmirigyproblémák hátterében, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy az orvosi kezelés, gyógyszerek mellett fontos a lelki oldallal is foglalkozni a teljes gyógyulás érdekében.

A szakember szerint, ha képesek vagyunk a betegséget feladatként megélni, és látjuk a belőle származó tapasztalat hasznát az egész életünkre nézve, akkor egészségünket újra visszanyerhetjük.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő belső elválasztású mirigy, amely nagy jódtartalmú hormonokat állít elő. Ezek a hormonok serkentik a szervezetben zajló anyagcsere- és égési folyamatokat. A pajzsmirigy termeli a kalcitonin nevű hormont is, amely a kalcium- és a foszforanyagcserét szabályozza.

Amikor a pajzsmirigy alulműködik

A pajzsmirigy alulműködése az anyagcsere-folyamatok lassulását, hízást, olykor golyva képződését vonja magával. Fizikai okai között gyakori az immunrendszer rendellenes működése és a pajzsmirigygyulladás. A testi tünetek (például: fáradtság, izomfájdalom vagy székrekedés) mellett megjelenhetnek lelki tünetek is: meg nem értettség, mogorvaság, elkeseredés járhatnak a nyomában.

A pajzsmirigybetegség lelki okai

A pajzsmirigybetegség lelki okaival is foglalkozni kell (Kép: Getty Images)

A könyv szerint a pajzsmirigy a kommunikációhoz, kreativitáshoz tartozik, így aztán lehet az alulműködés lelki oka az is, hogy nem tudunk jól kommunikálni saját magunkkal vagy szeretteinkkel. Esetleg beleragadtunk egy olyan helyzetbe, ahol el kell nyomni a kreativitásunkat. Ha nem tudunk egy újra meg újra visszatérő problémával megbirkózni, annak is lehet az egyik következménye a pajzsmirigy alulműködése.

Amikor a pajzsmirigy túlműködik

A pajzsmirigy-túlműködés esetén a mirigy megnagyobbodik és nyomhatja a körülötte lévő szerveket, ezzel akár nyelési nehézségeket is okozhat, hirtelen súlyvesztéssel járhat. A lelki okok között a stresszt, szorongást találhatjuk, leginkább az intenzív, lenyelt (negatív) érzelmek azok, melyek hozzájárulhatnak a mirigy megnagyobbodásához. Állandósulhat bennünk az az érzés, hogy nem tudunk lépést tartani a történésekkel és ebből fakadóan érezhetjük úgy, hogy a környezetünk fojtogató, ami miatt lelki értelemben alig kapunk levegőt.

A fizikai tünetek mellett a lelki tünetek között kimagaslóan gyakran jelen van a kedvetlenség, olykor az áldozatszerepet is magunkra vesszük, és nem érezzük magunkban az erőt a mindennapi problémák leküzdéséhez. A lelki egészségünk javításával jelentősen segíthetjük a pajzsmirigy működését, természetesen csak az orvos utasításainak betartása mellett.

A pajzsmirigy egészsége a laborban kezdődik

Mindenképp el kell menni pajzsmirigy-laborvizsgálatra, ha a következő tüneteket észleled magadon: bármilyen irányú testsúlyváltozás, hajhullás, bőrszárazság, székrekedés, levertség, fázékonyság vagy éppen izzadás, melegtűrő képesség romlása, szapora szívverés, ritmuszavarok, izgatottság, hasmenés.

Mit tudsz az inzulinrezisztenciáról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top