nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Pajzsmirigybetegség miatt fogyás

Anorexiával vádolták a színésznőt, pedig egész más állt a gyors fogyás mögött

Jenny Mollen amerikai színésznő a szülés után villámgyorsan vesztette el a kilókat, ami miatt rögtön anorexiával vádolták. Pedig az ok egy egészen más betegség volt.
A hirtelen fogyás hátterében pajzsmirigybetegség is állhat

Jenny Mollen színésznő az Amerikai pite című film sztárjának, Jason Biggsnek a felesége, aki pár évvel ezelőtt adott életet második gyermekének. A szülés után olyan hirtelen ugrottak le róla a kilók, hogy a közvélemény és bulvár anorexiával vádolta a hirtelen fogyás miatt.

A színésznő először nem ijedt meg a fogyástól, pedig normál étrendet tartott, nem vágott kemény fogyókúrába, nem edzett ész nélkül, és a híresztelésekkel ellentétben, nem volt evészavara sem – tehát okot nem talált arra, hogy megállíthatatlanul peregnek le róla a kilók. Végül azonban nem emiatt, hanem azért fordult orvoshoz, mert egy dudort talált a nyakán, amitől nagyon megijedt. Hamar kiderült, hogy szó sincs anorexiáról, Mollennek pajzsmirigybetegsége, pontosabban Graves-Basedow kórja van.

A Basedow-kór

A Basedow-kór pajzsmirigy túlműködéssel járó autoimmun betegség, ami leggyakrabban a nőket érinti. Kiváltó oka egyelőre nem ismert, ám a családi halmozódás valószínűsíthető, így megelőzni a jelenlegi ismeretek szerint nem lehet. Ugyanakkor a dohányzás és a stressz fokozza a problémát, így ezeket érdemes elkerülni, ha a családban már előfordult Basedow-kór.

Amint kézhez kapta a diagnózist Mollen, feltöltött egy meztelen fotót magáról az Instagramra, amin kilátszik az összes bordája, ám nem magamutogatásból tette ezt, hanem azért, hogy felhívja a követői figyelmét a tünetekre, és hogy milyen fontos orvoshoz fordulni, ha gyanús jeleket érzünk magunkon. A képhez ezt írta a színésznő: „Nem anorexia, hanem pajzsmirigyprobléma. Nem tudom, mit árul el rólam az, hogy egy ideig egyáltalán nem aggódtam a fogyás miatt, múlt hét pénteken azonban észrevettem a nyakamon egy nagy dudort, ami miatt felkerestem a dokit, aki szerint Graves-kórom van. Ha nemrég szültél, és azon kapod magad, hogy megállíthatatlanul fogysz, mint én, folyamatosan hullik a hajad, és képtelen vagy elviselni a hőséget, azonnal vizsgáltasd ki magad.”

A Basedow-kór tünetei

Fogyás, szapora szívverés, idegesség, álmatlanság, hasmenés, nagy mennyiségű izzadás, remegés, menstruációs zavarok, a szemek kidülledése.

A pajzsmirigy különböző megbetegedései szülés után előfordulhatnak, sok esetben rövid ideig tartó pajzsmirigy-alulműködést tapasztalhatnak az anyák, ami szerencsére elmúlik magától, de az sem ritka, hogy pont pajzsmirigy-túlműködés lép fel, mint Mollen esetében. Ennek hátterében az áll, hogy terhesség alatt az immunrendszer hatásfoka csökken a magzat érdekében, ám ez a szülés után helyreáll és emiatt fellángolhatnak az immunfolyamatok, ami a pajzsmirigyproblémához vezethet. Ez bárkinél előfordulhat, de gyakoribb azoknál a nőknél, akik már várandósság előtt is valamilyen pajzsmirigyzavarral küzdöttek.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images

Egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top