Akik ebben az életkorban mennek nyugdíjba, korábban halnak meg – állítják a kutatók

F.C. | 2024. Október 15.
Növekvő halálozás kockázattal járhat bizonyos nyugdíjkor.

Azok, akik tovább dolgoznak, magasabb nyugdíjjal számolhatnak. Ez elsőre pozitívan hangzik, de hátrányai is vannak. Egy új tanulmány arra mutat rá, hogy azok, akik később mennek nyugdíjba, nagyobb eséllyel élnek rövidebb ideig.

Késői nyugdíjba vonulás, korábbi halál?

Ha azon gondolkodunk, hogy minél tovább kitoljuk a nyugdíjba vonulást, hogy valamennyivel többet kapjunk a számlánkra, érdemes alaposan átgondolnunk. Egy – német és spanyol kutatók által készített tanulmány – megdöbbentő eredményre jutott: minél később vonul valaki nyugdíjba, annál rövidebb ideig él utána.

A Cristina Bellès-Obrero, Sergi Jiménez-Martìn és Han Ye alkotta kutatócsapat az 1967-es spanyolországi nyugdíjreform előtti és utáni társadalombiztosítási adatokat elemezte. A nyugdíjreform részeként a spanyolok a nyugdíjkorhatárt 1967. január 1-jével 60-ról 65 évre emelték. Az adatok elemzése során a következő sokkoló eredmény született: ha már egy évvel emelkedett a nyugdíjba vonulás életkora, akkor a – 60 és 69 éves kor közötti –  halálozási kockázat 4,2 százalékkal nőtt.

Kockázatosabbak a fizikailag megterhelőbb munkák 

Ám nem csak a későbbi nyugdíjba vonulás csökkentheti a várható élettartamot: a foglalkoztatás utolsó éveiben a munkakörülmények szintén fontos szerepet játszanak ebben. A szakemberek arra jutottak, hogy az olyan jellemzők, mint a fizikai és pszichés stressz, a munkahelyi önbecsülés, valamint a képzettségi szint egyaránt hatással lehet a halálozási kockázatra.

Különösen azok veszélyeztetettek, akik fizikailag megterhelő munkát végeznek. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a korai nyugdíjba vonulás lehetőségének elvesztése a fizikailag megterhelő munkakörben dolgozó, illetve a nagy pszichés stressznek kitett embereknél korábbi halálhoz vezethet.

Kevesebb munkahelyi elismerés, idő előtti halálozás

A munkahelyi elismerés, valamint a munkahelyi sikerélmény azonban csökkentheti a halálozási kockázatot. Ennek oka, hogy a munkakörnyezet jelentős hatással van az egészségre. Azoknál az embereknél, akik a munkahelyükön rendszeres elismerésben és sikerélményben részesülnek, egyáltalán nincs negatív hatással, ha később mennek nyugdíjba – mutatott rá egy nemrég megjelent cikkében Marcel Fratzscher, a berlini Humboldt Egyetem makroökonómia professzora és a Német Gazdaságkutató Intézet elnöke.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version