nlc.hu
Életmód
Orvosi ügyelet ellátó háziorvosok Budapesten

Nem szerződött ügyeleti ellátásra a budapesti háziorvosok közel fele

Az Országos Mentőszolgálat szerint a háziorvosok jelentős része nem tett eleget a háziorvosi ügyelet szabályzó jogszabály által támasztott kötelezettségnek.

Miután október 1-től Budapesten is az Országos Mentőszolgálat felel a háziorvosi ügyelet megszervezéséért, a tapasztalt anomáliák miatt a Magyar Orvosi Kamara pénteken levélben fordult Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz, a mentőszolgálathoz, valamint az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz. A MOK titkára, Keczéry Attila, zuglói háziorvos szerint a háziorvosok szerződtetése lassan halad. Az orvosoknak ahhoz, hogy ügyeletet vihessenek,

Nem szerződött ügyeleti ellátásra a budapesti háziorvosok közel fele

szerződést kell kötniük a mentőszolgálattal.

Keczéry a napokban az óbudai ügyeleti ponton azt tapasztalta, nemhogy két orvos, de mentőtiszt sincs az ügyeleten.

Az egyetlen orvos folyamatosan betegnél volt, miközben az OMSZ a szerződő háziorvosoknak azt ígérte, hogy nem kell kijárniuk az ügyeleti pontról.

A Hermina úti ügyeleti ponton pedig az derült ki, hogy az ügyelő orvosoknak három kerület lakosságát, 250 ezer embert kell ügyeleti időben ellátniuk.  Az OMSZ szerint a háziorvosok csatlakozása, a szerződéskötés folyamatos, de a budapesti háziorvosok mintegy fele még nem tett eleget a vonatkozó jogszabályi kötelezettségének.

Az OMSZ szerint az új, betegközpontú ügyeleti rendszer

kerülethatárok helyett a betegek szükségleteihez igazodik. Az új rendszer egyik fontos előnyeként a beteg bármelyik ügyeleti ellátóhelyen ellátást kap. Mint írták, október 5-én, szombaton a Hermina úti ügyeleti ponton 19 beteget, október 6-án vasárnap 19 beteget, 12-én szombaton 17 beteget, míg 13-án vasárnap 10 beteget kellett ellátni. Az átlagos óránkénti betegforgalom 1 beteg per óra alatt maradt. A 24.hu kérdésére, hogy hány orvosnak kell tartózkodnia az ügyeleti pontokon, a mentőszolgálat azt írta, valamennyi ügyeleti ponton folyamatosan figyelik és elemzik a betegforgalmat.

“Amennyiben valamely ügyeleti ponton szükséges,

a betegszámhoz igazítjuk, ha kell, megnöveljük az ellátók számát” – írták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top