nlc.hu
Életmód
Ügyfélkapu+ váltja a január közepén megszűnő Ügyfélkaput

Megszűnik az Ügyfélkapu, erre válthatsz helyette

Az egyik lehetőség a Rogán Antal által promózott DÁP. De van egy másik opció is az Ügyfélkapu megszűnése után.

A szeptember elsejével indított Digitális Állampolgárság Program (DÁP) miatt hamarosan megszűnik az eddigi, Ügyfélkapu nevű, elektronikus azonosítási szolgáltatáson keresztüli belépési lehetőség a Személyre Szabott Ügyintézési Felületre (SZÜF). A SZÜF segítségével intézhetjük online az ügyeinket.

A DÁP jogi előkészítését a Rogán Antal vezette

Miniszterelnöki Kabinetiroda végezte, a szakmai alapokat a Rogánhoz tartozó Digitális Magyarország Ügynökség, valamint a DMÜ alá rendelt állami IdomSoft Zrt. fektette le.

Megszűnik az Ügyfélkapu, erre válthatsz helyette

A miniszter többször is amellett korteskedett, hogy érdemes mindenkinek erre a programra váltani. A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) indításával nem maga az állami online ügyintézési felület szűnik meg, hanem csak az oda felhasználónévvel és jelszóval való belépés kiberbiztonsági szempontból igen elavult módja – írja a Telex.

Az Ügyfélkapu már most arra figyelmeztet, hogy

„A bejelentkezési mód 2025.01.16-tól megszűnik. Váltson Ügyfélkapu+-ra vagy DÁP mobilalkalmazásra!”. Az eSzemélyis, a telefonos és az arcképes azonosítást szintén kivezetik 2025 elejétől, csak az Ügyfélkapu+, illetve a QR-kód-leolvasós DÁP mobilapp marad. Aki nem a DÁP-ot akarja használni, az az Ügyfélkapu+-on keresztül intézheti majd továbbra is online az ügyeit, ami törvényben rögzített állampolgári jog. Érdemes észben tartani azt is, hogy 2026-tól már csak azok számára lesz elérhető az Ügyfélkapu+, aki nem regisztrált a DÁP-ra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top