December 15-én zárult le a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés-sorozat első szakasza. A Nébih ennek keretében országszerte összesen 779 ellenőrzést végzett el. 135 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 54 élelmiszer-forgalmazóknál, 77 kitelepült vendéglátóhelyen, 25 pedig kitelepült jövedéki engedélyes árusítónál történt – írja a hvg az Agrárminisztérium közleménye alapján.
Az ellenőrök 35 esetben higiéniai hiányosságokat tapasztaltak,
a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban 26 esetben tártak fel hiányosságot. Az ellenőrzések során összesen 149 féle élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, összesen kevesebb, mint egy tonnát. Leggyakoribb a jelölési hiba volt, leginkább külföldi édességek esetében. A tapasztalt hiányosságok miatt 1 üzletben kellett a tevékenységet korlátozni, emellett az ellenőrök 3 alkalommal figyelmeztetést, 59 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Utóbbiak összege idáig 4 millió forint, azonban több eljárás jelenleg még folyamatban van.
Az első héten összesen 43 élőhalat árusító hely
állatvédelmi célú ellenőrzése zárult le. Az állattartási körülmények, valamint az állategészségügyi dokumentációk vizsgálata során súlyos jogszabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek. A tároló medencék nem voltak túlzsúfoltak, és azokban a vízminőség, a levegőztetés is megfelelt az előírt követelményeknek. Sérült halat nem találtak a vizsgálatot végzők, és a halak értékesítés előtti kötelező kábítása is megtörtént.
A vendéglátás területén végzett ellenőrzések
tapasztalata szerint az adventi, karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátók megfelelően felkészültek. A vállalkozók biztosították az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontok betartásához szükséges feltételeket, bejelentési kötelezettségüknek is eleget tettek. A forgalmazott termékek és alapanyagok eredetét is tudták számlával, szállítólevéllel igazolni. Probléma néhány esetben a dolgozók egészségügyi könyvével, valamint az allergén összetevőkkel kapcsolatos tájékoztatás terén akadt. Kirívó eset volt, hogy egy vendéglátóhelyen
lejárt minőségmegőrzési idejű fűszereket is használtak
az ételkészítéshez, egy másiknál pedig a mosogatás és a kézfertőtlenítés feltételei hiányoztak. A feltárt hiányosságok nagyobb részét az ellenőrzés idején megszüntették a vállalkozók, és mostanra a több időt igénylő javításokat, pótlásokat is elvégezték. A karácsonyi vásár helyén ellenőrzött 25 jövedéki engedélyes árusító, azaz forralt bor forgalmazó közül négynél hiányzott a gyártmánylap, öt alkalommal pedig nem tudták bemutatni az alapanyag származását igazoló dokumentumot.