nlc.hu
Életmód
Nébih ellenőrzések eredménye 2024 decemberben

Razziázott a Nébih – volt baj a karácsonyi vásárokon

A karácsonyi vásárok mellett boltokban és gyártóhelyeken is vizsgálódott a Nébih.

December 15-én zárult le a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés-sorozat első szakasza. A Nébih ennek keretében országszerte összesen 779 ellenőrzést végzett el. 135 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 54 élelmiszer-forgalmazóknál, 77 kitelepült vendéglátóhelyen, 25 pedig kitelepült jövedéki engedélyes árusítónál történt – írja a hvg az Agrárminisztérium közleménye alapján.

Az ellenőrök 35 esetben higiéniai hiányosságokat tapasztaltak,

a dolgozók egészségügyi alkalmasságával kapcsolatban 26 esetben tártak fel hiányosságot. Az ellenőrzések során összesen 149 féle élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, összesen kevesebb, mint egy tonnát. Leggyakoribb a jelölési hiba volt, leginkább külföldi édességek esetében. A tapasztalt hiányosságok miatt 1 üzletben kellett a tevékenységet korlátozni, emellett az ellenőrök 3 alkalommal figyelmeztetést, 59 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Utóbbiak összege idáig 4 millió forint, azonban több eljárás jelenleg még folyamatban van.

Razziázott a Nébih – volt baj a karácsonyi vásárokon

Az első héten összesen 43 élőhalat árusító hely

állatvédelmi célú ellenőrzése zárult le. Az állattartási körülmények, valamint az állategészségügyi dokumentációk vizsgálata során súlyos jogszabálysértést nem tapasztaltak a szakemberek. A tároló medencék nem voltak túlzsúfoltak, és azokban a vízminőség, a levegőztetés is megfelelt az előírt követelményeknek. Sérült halat nem találtak a vizsgálatot végzők, és a halak értékesítés előtti kötelező kábítása is megtörtént.

A vendéglátás területén végzett ellenőrzések

tapasztalata szerint az adventi, karácsonyi vásárokra kitelepült vendéglátók megfelelően felkészültek. A vállalkozók biztosították az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontok betartásához szükséges feltételeket, bejelentési kötelezettségüknek is eleget tettek. A forgalmazott termékek és alapanyagok eredetét is tudták számlával, szállítólevéllel igazolni. Probléma néhány esetben a dolgozók egészségügyi könyvével, valamint az allergén összetevőkkel kapcsolatos tájékoztatás terén akadt. Kirívó eset volt, hogy egy vendéglátóhelyen

lejárt minőségmegőrzési idejű fűszereket is használtak

az ételkészítéshez, egy másiknál pedig a mosogatás és a kézfertőtlenítés feltételei hiányoztak. A feltárt hiányosságok nagyobb részét az ellenőrzés idején megszüntették a vállalkozók, és mostanra a több időt igénylő javításokat, pótlásokat is elvégezték. A karácsonyi vásár helyén ellenőrzött 25 jövedéki engedélyes árusító, azaz forralt bor forgalmazó közül négynél hiányzott a gyártmánylap, öt alkalommal pedig nem tudták bemutatni az alapanyag származását igazoló dokumentumot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top