nlc.hu
Életmód
Szem betegségeinek elkerülése vitaminnal, ásványokkal és nyomelemekkel

Elárulta a szemészorvos, ezekre a vitaminokra van szükség a jó szemhez

Egyes ételek fogyasztása kifejezetten jót tesz az emberi szem számára, vitamin tartalmuk miatt.

Jócskán csökkenthetjük szemünk megbetegedésének esélyét, bizonyos ételek rendszeres fogyasztásával szerezve meg a szemészorvosok által is javallt vitaminok koktélját – írja a Healthline.

Antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok

segítségével befolyásolható a látás, javítható például az emberi szem sötéthez való alkalmazkodása. Megelőzhető velük akár a makuladegeneráció vagy a hályog kialakulása is. Ha néhány, a szemnek fontosabb vitamint, valamint béta-karotint, cinket, flavonoidokat, szelént, luteint és zeaxantint iktatnunk az étrendünkbe, máris sokat tettünk a jobb látásért.

Béta-karotin

Fontos A-vitamin-forrás, ami különösen jó hatással van a jó látásra és a nyálkahártyák egészségére. a A-béta-karotin cinkkel és E-, illetve C-vitaminnal kombinálva lassítja az időskori makuladegeneráció kialakulását is. A sárgarépában, a spenótban, a leveles kelben, az édesburgonyában is ott van.

Flavonoidok

A falvonoidok hatásukat antioxidánsokkal együtt (A-, C-, E-vitamin) képesek kifejteni, sokponton, elősegítik a makula egészségét, de a hályogok kialakulásának esélyét is mérsékelik. A tea, a citrusfélék, a vörös bor, az áfonya, a cseresznye, a hüvelyes termények és a szójatermékek egyaránt kiváló flavonoidforrások.

Lutein és zeaxantin

A hályogok ellen szintén kihagyhatatlan fegyver a lutein és zeaxantin. Benne van a spenótban, a kelkáposztában, a karalábéban, a leveles kelben és a cukkiniben is.

Omega-3-zsírsavak

Remek segítség a szemszárazság ellen és a makula egészségét is segíti! Hideg tengeri halakban, a mandulában, a dióban is megtalálható.

Szelén

A C- és E-vitaminnal együtt a komolyabb szemfenék-meszesedés tüneteit csökkenti. A tenger gyümölcsei és a barna rizs is tartalmazza.

Szemünket erősítő vitaminok forrása

  • A-vitamin: Állati eredetű fehérjékben, mint a tojás, tej, csirke- és marhamáj, valamint a sárgarépa.
    C-vitamin: Csipkebogyó, a kivi, a homoktövis, a brokkoli, a gránátalma és a citrusfélék is tartalmazzák.
    E-vitamin: Mandula, mogyoró, napraforgómag.
    D-vitamin: Elsődleges forrása a napfény, de olajos halakban is megtalálható.

Kép: Pixabay

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top