nlc.hu
Életmód

Két hónapig paradicsomlevet ittak: megdöbbentő eredményt hozott

A paradicsom gazdagon tartalmaz vitamint, antioxidánst és ásványi anyagokat is - így adódik a kérdés: lehet, hogy a paradicsomlé még egészségesebb?

A paradicsom amellett, hogy alapétel, gazdagon tartalmaz vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Úgyhogy adódik a kérdés: lehet, hogy a paradicsomlé még egészségesebb? A paradicsomlé kivételesen koncentrált tápanyagforrás, különösen értékessé magas likopin tartalma teszi. Ez az antioxidáns, ami a paradicsom piros színéért is felelős, bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre.

Egy pohár (240 ml) tiszta paradicsomlé  41 kalória mellett 2 g fehérjét tartalmaz. A napi C-vitamin szükséglet háromnegyedét, A-vitamin igényünk negyedét fedezi, de van benne kálium, B6 vitamin, folsav és K-vitamin is.

A likopin gyulladáscsökkentő hatása mellett

sok más egészségügyi jellemzőnkre is jótékony hatással van. A szintén jelen lévő béta-karotinnal és káliummal együtt csökkentik a vérnyomást, gátolják az LDL-lebomlást és az érfalakat is rugalmasabbá teszik.

Két hónapig paradicsomlevet ittak: megdöbbentő eredményt hozott

A paradicsomlé magas C-vitamin-tartalma pedig a vas felszívódását segíti elő. Egy számos kutatást áttekintő tanulmány-összefoglaló szerint a magas paradicsomfogyasztás és a prosztatarák kockázatának csökkenése összefüggést mutat. (Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 2002). A likopin emellett gátolhatja a rákos sejtek szaporodását is.

Egy 2013-as, a Nutrition Journalban publikált tanulmány szerint azok a nők, akik legalább két hónapig napi három deci paradicsomlevet ittak, jelentős testsúly- és testzsírcsökkenést tapasztaltak. Az ital elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását, ami nemcsak az emésztésre, de közérzetünkre is jótékony hatással van. Fizikai megterhelés után a paradicsomlé természetes izotóniás italként is beválik, nátrium-, kálium- és magnéziumtartalma miatt.

Számos előnye ellenére a paradicsomlé sajnos

nem mindenkinek való. Alacsony pH-értéke – azaz savassága – miatt súlyosbíthatja a reflux tüneteit, ahogyan az irritábilis bél szindrómában szenvedők tüneteit is. A bolti változatok nátrium tartalmára is ügyelni kell: egy pohár paradicsomlé a napi szükséglet szűk  felét teszi ki. A túlzott nátriumbevitel pedig növeli a magas vérnyomás és a vízvisszatartás kockázatát.

A likopin jobb felszívódása érdekében érdemes egészséges zsírok –

olívaolaj – hozzáadásával inni a paradicsomlevet.

Aminek tápértéke a termék minőségén is múlik – a legjobb hozzáadott só és cukor nélküli fajtákat választani, vagy akár otthon készíteni el saját paradicsomlevünket!

Kép forrása: Pixabay

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top