nlc.hu
Életmód

10 évig ugyanazt a termoszt használta, fémmérgezésben meghalt

Már rozsdás volt, mégsem cserélte le.
termosz, fotó: Getty Images

Nehézfém-mérgezés miatt halt meg egy tajvani férfi, miután több mint tíz éven át ugyanazt a termoszt használta. Még akkor is, amikor már rozsdás volt.

Ez is érdekelhet Törőcsik Mari a velemi házában 2019. márciusában – Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva Megnézem

A tajvani média beszámolói alapján a férfinál komoly tüdőfertőzés alakult ki, amit súlyosbított a nehézfém-mérgezés. Körülbelül egy éve jelentkeztek nála egészségügyi problémák. A vérvizsgálatok nehézfém-mérgezést állapítottak meg nála. Mikor az orvosok megpróbálták felderíteni a mérgezés forrását, kiderült, hogy a beteg nap mint nap ugyanazt a termoszt használta az elmúlt 10 évben. A termosz belső felszínén már rozsda képződött, mégis rendszeresen tárolt benne italokat, mint például kávét, teát és gyümölcslevet, de szénsavasa italokat is – írja az Oddity Central.

A beteg, bár tisztában volt a termosz rozsdásodásával, mégsem cserélte le; illetve csak egyszerű öblítéssel tisztította meg. Azt nem tudni, mikor kezdett el a termoszból a nehézfém beoldódni az italokba, de mire a beteg a kórházba került, már túl késő volt. A mérgezés legyengítette az immunrendszerét, és az orvosok erőfeszítései ellenére a férfi tüdőgyulladásban hunyt el kevesebb mint egy évvel az első diagnózis után.

Ez is érdekelhet Koppenhága, fotó: Getty Images Megnézem

A termosz hosszú ideig történő használata során, különösen szénsavas italok – mint a kóla – tárolásakor keletkező toxinok bejuthattak a szervezetébe” – magyarázták az orvosok.

A tragikus eset kapcsán egészségügyi szakértők azt tanácsolják, hogy termosz vásárlásakor válasszunk rozsdamentes acélt; használjunk minőségi, SUS304-es jelzésű, rozsdamentes acél termoszt (a jelzés a termosz belsejében, az alján látható, és azt jelenti, hogy a  a termék rozsdamentes acélból készült); kerüljük a savas italok hosszú távú tárolását benne, rendszeresen tisztítsuk, 2-3 évente pedig mindenképpen cseréljük le.

A termosz helyes tisztítása

Fontos, hogy a termoszt minden használat után azonnal öblítsük ki, és hagyjuk jól megszáradni, hogy megelőzzük a nem kívánt szagok és lerakódások kialakulását. Ha alaposan fertőtleníteni kell a termoszt, vagy el kell távolítani a lerakódásokat, használjunk 3 evőkanál szódabikarbónát, öntsünk rá forró vizet, és rázzuk fel! – tanácsolja a Kirsche cikke. Hagyhatjuk az oldatot néhány órán át vagy egy éjszakán át állni. Ezután öntsük ki a tartalmát, öblítsük ki a termoszt tiszta vízzel, és hagyjuk alaposan megszáradni.

Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top